fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDamjanović: Crnogorska ekonomija na putu oporavka

Damjanović: Crnogorska ekonomija na putu oporavka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija je na putu oporavka, saopštio je vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina (UPC) Aleksandar Damjanović.

On je rekao da se nada da ćemo uz adekvatne poteze Vlade imati kontinuirani rast privrede i u nastavku godine.

Zavisno od mjera pandemije i njihovog poštovanja, Damjanović očekuje da će ekonomski trendovi u ovoj godini nadmašiti rekordnu 2019. godinu.

Damjanović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG kazao da je turistička sezona doprinijela brzom oporavku ekonomije, podsjećajući da ove godine nijesmo imali predsezonu.

“Do tada je sve bilo neizvjesno, ali se pokazala ispravnom odluka Vlade i resornih ministarstava da otvore granice i da Crna Gora dobije ozbiljnu turističku sezonu, kako posljednji podaci pokazuju, u avgustu čak bolju nego rekordne 2019. Ako bi neko kazao da smo dobili i porast obolijevanja od kovida, odgovorio bih da su prošle godine, glupom odlukom, zatvorene granice i ruinirana privreda, a ponovo smo imali žestoku pandemiju. Dakle ne radi se o tome, radi se o poštovanju mjera”, kazao je Damjanović.

On je naveo da je naplata akciza u avgustu ove godine bolja nego u istom periodu 2019, prenosi portal RTCG.

“Naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu je u avgustu ove godine iznosila 56,6 miliona EUR, dok je 2019. iznosila 48,9 miliona EUR, što znači da je ponovo bolja naplata. I kada govorimo o ukupnom PDV-u, računajući i domaći PDV, u avgustu ove godine je bolja nego u istom mjesecu 2019”, precizirao je Damjenović.

Taj trend, kako je rekao, govori da imamo rekordan avgust, koji je nadomjestio kašnjenje sezone.

Damjanović je precizirao i da je bruto naplata poreza na nivou oko 95 odsto rekordne 2019.

“Ako znamo da su optimistička očekivanja bila 60 do 70 odsto, mislim da su ovo ohrabrujuće cifre uz neke druge pokazatelje poput poreza na dobit i da daju ohrabrenje da je crogorska ekonomija na putu oporavka. Nadam se da će Vlada pametnim mjerama balansirati ono što su posljedice pandemije i potrebe privrede i da ćemo imati kontinuirani rast privrede i u ostatku godine”, kazao je Damjanović.

Upoređujući ovu i 2019. godinu po pitanju poreza na dohodak fizičkih lica i tu je, kako je dodao Damjanović, situacija na nivou iz 2019. godine.

“Naplata poreza na dohodak fizičkih lica je na nivou od 99,3 odsto i to govori o trendovima oporavka ekonomije, a i doprinosi su na nivou od 98,5 odsto. Imajući u vidu da su par mjeseci ove godine na snazi bile mjere protiv pandemije i nijesmo imali turističku predsezonu, jasno je da bi ovi podaci bili još bolji i da je ova godina u trendu nadmašila 2019”, tvrdi Damjanović.

Do sada je, kako je saopštio, fiskalizovano preko 23 hiljade preduzeća.

“To je 85 do 90 odsto aktivnih poreskih obveznika i manje-više inspekcijski nadzor je pokazao da su se gotovo svi fiskalizovali”, naveo je Damjanović.

On je dodao da je kao problematična uočena evazija poreza, posebno u ugostiteljstvu i maloprodaji, jer nijesu svi izdavali fiskalne račune.

“Zato smo poručili da oni koji ne dobiju fiskalni račun, ne moraju da ga plate. Ko ne izda račun ukrao je građane”, poručio je Damjanović.

Najveća evazija je, kako je dodao, bila kod izdavanja privatnog smještaja.

Damjanović je najavio da će pokušati da se stane na kraj i izbjegavanju plaćanja poreza kod izdavanja plažnog mobilijara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije