fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora želi da unaprijedi saradnju sa Kinom

Crna Gora želi da unaprijedi saradnju sa Kinom

Peking, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora želi da unaprijedi saradnju sa Kinom u oblasti infrastrukture, trgovine, obrazovanja, kulture i turizma, a investicije kineskih kompanija su dobrodošle, saopštio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je u telefonskom razgovoru sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, kazao da je Crna Gora spremna da nastavi da promoviše saradnju Kine i zemalja centralnoistočne Evrope (CIE).

Novinarka China Media grupe, Yu Xi, kazala je agenciji Mina-business da je Xi Jinping ocijenio da su dvije zemlje, u okviru inicijative Pojas i put i saradničkog mehanizma Kine i CIE, postigle dobre rezultate u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike.

Xi Jinping je dodao da su dvije zemlje od uspostavljanja diplomatskih odnosa ostvarile visoko uzajamno političko povjerenje i međusobno pružale podršku po pitanjima koja se tiču suštinskih interesa.

On je saopštio da su dvije zemlje kvalitetno sarađivale tokom pandemije i najavio spremnost Kine da u okviru svojih mogućnosti pruži pomoć Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa, kako bi zajednički gradile zdraviju zajednicu.

Xi Jinping je kazao da je Kina je spremna da sa Crnom Gorom nastavi tradicionalno prijateljstvo, učvrsti političko povjerenje i ostvaruje saradničke rezultate u oblasti saobraćajne infrastrukture i drugih sektora, kako bi se odnosi dvije zemlje unaprijedili i doprinijeli blagostanju oba naroda.

On smatra da dvije zemlje treba blisko da sarađuju u međunarodnim multilateralnim poslovima.

Xi Jinping je podsjetio da je na nedavnom samitu Kine i CIE postignut širok konsenzus i napravljen važan angažman za razvoj tog mehanizma.

On je dodao da je ovo godina zelenog razvoja i zaštite ekologije, te da Kina podržava Crnu Goru, kao predvodnicu podmehanizma ekologije, da igra pozitivnu ulogu, kako bi mehanizam bio učvršćen i dodatno razvijen.

Đukanović je, čestitajući stogodišnjicu Komunističke partije Kine, rekao da je ona pod vođstvom Xi Jipinga postigla velike rezultate i dodao da je uvjeren da će postići i veće.

Đukanović je saopštio da Crna Gora i Kina njeguju duboko tradicionalno prijateljstvo i zahvalio se na kineskoj podršci razvoju crnogorskog društva i ekonomije, kao i u borbu protiv pandemije.

Najčitanije