fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 55 USD

Cijene nafte stabilne iznad 55 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte nijesu se u ponedjeljak mijenjale na međunarodnim tržištima, balansirajući između ohrabrujućih planiranih podsticaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutosti za potražnju u uslovima strožijih mjera protiv pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,48 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 52,32 USD, prenosi Hina.

Atmosferu na tržištu podržavaju očekivanja da će američki Kongres vjerovatno usvojiti novi, 1,9 biliona USD vrijedan paket pomoći u koronakrizi, koji je predložio novi američki predsjednik Joe Biden.

Podršku cijenama pruža i vijest iz Indonezije da je obalska straža zaplijenila tanker pod iranskom zastavom, što bi moglo pojačati geopolitičke napetosti.

Tanker je zaplijenjen zbog sumnje da je ilegalno prevozio gorivo.

“Tržišna previranja, koja izazivaju sukobi, po pravilu podržavaju cijene”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energya.

Protivteža su bila stroga ograničenja koja su evropske države uvele kako bi zaustavile širenje koronavirusa.

I Kina bilježi rast broja novih slučajeva Covida-19, što prigušuje izglede potražnje u najvećem svjetskom potrošača energije.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 54,69 USD, što znači da je pala 45 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...