fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte potonule ispod 37 USD

Cijene nafte potonule ispod 37 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 37 USD nakon urušavanja dogovora vodećih proizvođača o ograničenju snabdijevanja i najave Saudijske Arabije i Rusije da će ga povećati uprkos posustajanju ekonomija zbog epidemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 8,87 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 36,4 USD. Na američkom tržištu barelom trgovalo po 7,82 USD nižoj cijeni, od 33,46 USD, prenosi SEEbiz.

Rusija je u petak odbila predlog Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju snabdijevanja za dodatnih 1,5 miliona barela dnevno, pored već dogovorenih 1,7 miliona barela dnevno. Moskva je bila spremna samo da produži važeći sporazum koji ističe krajem mjeseca.

Rusija je najavila povećanje proizvodnje i dodala da joj niske cijene nafte u idućih šest do deset godina ne bi predstavljale problem.

Saudijska Arabija odgovorila je sniženjem službene cijene nafte šest do osam dolara po barelu. Najavili su i povećanje proizvodnje u aprilu uprkos smanjenoj potražnji zbog epidemije koronavirusa.

Rijad namjerava da poveća proizvodnju na više od deset miliona barela dnevno nakon isteka važećeg sporazuma o ograničenju proizvodnje krajem marta, kazala su u nedjelju dva neimenovana izvora. Proteklih mjeseci proizvodili su 9,7 miliona barela dnevno.

Najava povećanja proizvodnje vremenski se poklopila s očekivanjima slabljenja potražnje zbog posustajanja ekonomija pod uticajem epidemije koronavirusa.

Nastojanja Kine da zaustavi širenje koronavirusa prouzrokovala su poremećaje u toj ekonomiji. Smanjene su i isporuke nafte u najvećeg uvoznika u svijetu, a virus se u međuvremenu proširio i na druge velike privrede, poput Južne Koreje i Italije.

U takvim okolnostima Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procijenila je da će se potražnja za naftom ove godine smanjiti 99 hiljada barela dnevno u odnosu na prošlu godinu. Bio bi to prvi pad potražnje od 2009. godine.

Ukoliko vlade ne uspiju da ograniče širenje virusa, potražnja bi se mogla smanjiti i za 730 hiljada barela dnevno, procjenjuju u IEA-i.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 48,33 USD, što znači da je bila 3,41 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije