fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAerodrome tužilo preko 200 zaposlenih

Aerodrome tužilo preko 200 zaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aerodrome Crne Gore tužilo je više od 200 zaposlenih, uglavnom zbog dugovanja po osnovu startnog dijela zarade, kao i neisplaćenih toplih obroka, zimnica, bolovanja, prevoza i prekovremenog rada, potvrdila su Danu tri advokata.

Advokat Milovan Milošević je kazao da sa koleginicama iz kancelarije zastupa između 60 i 70 zaposlenih.

„Nijesmo precizirali koliko ukupno novca se potražuje od Aerodroma, jer nadležni u kompaniji mjesecima odbijaju da dostave vještacima neophodnu dokumentaciju. Nemamo izvještačenu finansijsku dokumentaciju, ali naša procjena je da je bez prevoza, bolovanja i prekovremenog rada, oko 15 hiljada EUR po zaposlenom, koji je na radu od prije 2008. godine“, rekalo je Milošević.

Za zaposlene koji su kasnije počeli da rade, te cifre su višestruko manje.

On je naveo da je, prema informacijama kojima raspolaže, predato oko 600 tužbi protiv Aerodroma.

„Radi se o tome da imamo slučajeve da jedan zaposleni ima više tužbi, zavisno od situacije“, objasnio je Milošević i dodao da su u međuvremenu zaključena neka poravnanja sa zaposlenima koji nijesu tužili kompaniju, kao i da je u fazi pripreme ponuda za ostale koji su podnijeli tužbe.

Advokat Vera Peković je saopštila da je punomoćnica više od 100 zaposlenih, od kojih su neki povukli tužbe.

„Imamo probleme kad su u pitanju predmeti po tužbama zaposlenih u Aerodromima. Prema mom mišljenju, osnovni problem je diskriminacija zaposlenih, što je i protivustavno. Donijeta je odluka da se prvo isplate radnici koji nisu tužili kompaniju. Postavlja se pitanje kakve veze ima to što je neko tužio firmu, a neko ne“, kazala je Peković.

Ona je podsjetilda da visina tužbenih zahtjeva nije određena, jer je za to potrebno finansijsko vještačenje.

„Sud je odredio vještake finansijske struke, koje sam platila. Vještaci su išli do Aerodroma i tražili dokumentaciju, međutim, nijesu uspjeli da je dobiju. Ako tri- četiri puta dođete sa sudskim nalogom i tražite dokumentaciju, a oni vas vraćaju, to može da se tumači samo da nadležni u firmi neće da vam daju papire. Кoji su njihovi razlozi za to, ne znam“, rekla je Peković.

Advokat Hamid Ganjola potvrdio je da je punomoćnik oko 50 zaposlenih koji su tužili Aerodrome do kraja prošle godine.

„U međuvremenu je 30-ak njih povuklo tužbe. Sada imam aktivnih 20-ak tužbi“, naveo je Ganjola i ponovio da je glavni problem što se ročišta odlažu jer vještaci finansijske struke ne mogu da završe vještačenja.
(kraj) nar

Najčitanije