fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrisutan trend snižavanja stope registrovane nezaposlenosti

Prisutan trend snižavanja stope registrovane nezaposlenosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori, već duže vrijeme, prisutan je trend rasta broja zaposlenih i snižavanje stope registrovane nezaposlenosti, saopštio je direktor Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Suljo Mustafić i dodao da su prilično zadovoljni postignutim rezultatima.

On je kazao Dnevnim novinama da će prioriteti Zavoda i u ovoj godini biti podrška samozapošljavanju, preduzetništvu i otvaranju novih radnih mjesta u manje razvijenim sredinama, a u fokusu će biti i osposobljavanje nezaposlenih za deficitarna zanimanja, socijalna inkluzija ranjivih grupa i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

“Sa zadovoljstvom ističem da je u Crnoj Gori, već duže vrijeme, prisutan trend rasta broja zaposlenih i snižavanje stope registrovane nezaposlenosti. Prema izvještaju Zavoda, u državi se nalazi 37,79 hiljada nezaposlenih, a stopa registrovane nezaposlenosti je 16,2 odsto, dva odsto niža nego prošle godine”, rekao je Mustafić.

Zavod za zapošljavanje, sprovodeći brojne programe i mjere aktivne politike zapošljavanja, odnosno zacrtana strateška opredjeljenja Vlade i politike Ministarstva rada i socijalnog staranja, daje punu podršku namjeri da se unaprijedi tržište rada.

“Postignutim rezultatima u prošloj godini smo prilično zadovoljni. U dijelu posredovanja za sezonsko zapošljavanje smo premašili plan i doprinijeli većem angažovanju domaćih radnika na sezonskim poslovima. Takođe, realizovali smo sve programe predviđene Akcionim planom zapošljavanja i Programom rada i povećali zaposlenost i zapošljavanje nezaposlenih osoba”, naveo je Mustafić.

Nezaposlene osobe, uz posredovanje Zavoda, i minulih 12 mjeseci su sticale nova znanja i vještine koje se traže na tržištu rada. Istovremeno, poslodavci su dobijali radnike obučene za izazove na koje nailaze u poslovanju.

“Vjerujem da će kapaciteti privrede, zainteresovanost poslodavaca, bolje plate i otvaranje novih radnih mjesta, u mjesecima pred nama, učiniti da zaposlenost bude još veća, odnosno da stopa registrovane nezaposlenosti bude znatnije niža. Tu prije svega mislim na činjenicu da uvijek u prvoj polovini godine stopa nezaposlenosti opada zbog sezonskog zapošljavanja, odnosno zbog turističke sezone, kao i drugih mjera Zavoda”, objasnio je Mustafić.

On je kazao i da otvaranje novih radnih mjesta ostaje jedan od glavnih ciljeva i za ovu godinu.

“Podrška samozapošljavanju, preduzetništvu i otvaranje novih radnih mjesta ostaju prioriteti Zavoda i u godini pred nama. Prema svim izazovima, u skladu sa svojim mogućnostima, Zavod će se kao i do sada odnositi krajnje odgovorno i profesionalno. Za poslodavce koji imaju potrebu za zapošljavanjem novih radnika, Zavod će i ubuduće finansijski učestvovati u troškovima obuke nezaposlenih, za konkretna radna mjesta”, rekao je Mustafić.

Posredovanje u zapošljavanju je, kako je dodao, njihova osnovna uloga.

“Cilj nam je da pomažemo i što više podstičemo zapošljavanje svih nezaposlenih osoba, a posebno onih iz kategorije teže zapošljivih. Budući da je tržište rada dinamično, odnosno da se zahtjevi poslodavaca konstantno mijenjaju, nastojaćemo da aktivne mjere prilagodimo njihovim identifikovanim potrebama. Takođe, nastojaćemo da ažurnije nego do sada, brže i efikasnije odgovaramo na njihove zahtjeve”, kazao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, u manje razvijenim sredinama sve teže se dolazi do posla jer je izražena loša ekonomska situacija, nedostatak visokoobrazovnih ustanova, ali i odsustvo investicija.

“U namjeri da ovom, evidentnom, problemu pristupi na pravi način Zavod je i prošle godine pokazao da i te kako vodi računa o stimulaciji regionalnog razvoja”, dodao je Mustafić.

Naime, u programima aktivne politike zapošljavanja sa više od 50 odsto su učestvovale osobe iz sjevernog regiona. Tako će biti i ubuduće.

“Nastojaćemo da nezaposlenim osobama sa sjevera, učešćem u programima omogućimo sticanje novih znanja i vještina, neophodnih na savremenom tržištu rada. Od potrebe privrede i otvaranja novih radnih mjesta zavisiće i obim njihovog zapošljavanja”, rekao je Mustafić.

Prioriteti Zavoda prilikom posredovanja u zapošljavanju u manje razvijenim sredinama i dalje će biti mladi, dugoročno nezaposleni, žene, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice i osobe sa invaliditetom.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...