fbpx
NaslovnicaCovid19Pripremili Nacrt zakona o odlaganju plaćanja kredita

Pripremili Nacrt zakona o odlaganju plaćanja kredita

Ljubljana, (MINA-BUSINESS) – Slovenačka Vlada pripremila je Nacrt zakona o hitnoj mjeri za odlaganje plaćanja kredita, na osnovu kojeg će banke i štedionice moći da odlože otplatu trgovinama, zadrugama, samostalnim preduzetnicima i poljoprivrednicima na godinu.

Slovenački ministar finansija, Andrej Šircelj, kazao je da su zakonom definisane osobe i uslovi pod kojima će im biti odložena otplata kredita. Među uslovima je i da je kompanija solventna, posluje i plaća porez, prenosi RTV SLO.

“Za mala i srednja preduzeća dokaz je da su patili od epidemije, a za one koji su spriječeni da rade državnim ili opštinskim uredbama, odnosno u ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima, banka mora da odloži tu obavezu, jer su bili spriječeni u ostvarivanju prihoda kako bi zaštitili zdravlje stanovništva“, rekao je Šircelj.

On je naveo da se Banka Slovenije nije protivila tom zakonu, ali i da on nema garanciju države. Ipak, prema njegovim riječima, banke nijesu bile impresionirane Vladinom uredbom o mogućnosti odlaganja otplate kredita za kompanije i samostalne preduzetnike.

“Ubjeđen sam da je likvidnost finansijskog sistema stabilna i da ovaj zakon neće uticati na stabilnost. O zakonu ćemo obavijestiti Evropsku centralnu banku”, rekao je Šircelj.

On smatra da je eurozoni bilo očito da će se monetarna politika na ovom području donekle opustiti.

“Ne mislim da će banke imati problema s likvidnošću i adekvatnošću kapitala. Finansijski sistem je stabilan i takav će i ostati”, kazao je Šircelj.

On je rekao da se zakon o kreditnim odlaganjima ne odnosi na pojedince, već je namijenjen ekonomiji, kako bi kompanije i samostalni preduzetnici mogli da nastave s radom.

“Vrijeme za novu Vladu obično je 100 dana, a ta Vlada dođe za dva ili tri dana s mjerama koje će spasiti narod”, saopštio je Šircelj.

On je obećao nagrade radnicima koji tokom epidemije rade dvostruko, pod velikim opterećenjem i iznad prosjeka.

U slovenačkoj Gospodarskoj komori očekuju da će šteta prouzrokovana epidemijom biti ogromna u ekonomiji. Zbog brojnih ograničenja, godišnji gubitak prihoda procjenjuje se na čak pet milijardi EUR.

Zbog toga nadležni parlamentarni odbori pripremaju nekoliko predloga zakona kako bi odgovorili na epidemiju novog koronavirusa.

Najčitanije