fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrioriteti Strategije osnov za novi model razvoja

Prioriteti Strategije osnov za novi model razvoja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Strategija pametne specijalizacije do 2024. godine predstavlja osnov za privredni rast i napredak društva u drugim sferama, kao i pretpostavku za formulisanje novog modela razvoja, ocijenjeno je na prvoj sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je Savjet, podržavši tri strateška prioriteta Strategije – održivu poljoprivredu i lanac vrijednosti hrane, energiju i održivu životnu sredinu i održivi zdravstveni turizam, ukazao na potrebu daljeg snažnog razvoja informativno-komunikacionih tehnologija i kreiranja posebnog programa za startapove.

Na sjednici je saopšteno da je Strategija, koju je Crna Gora usvojila prije pola gorine, kompatibilna sa prioritetima nove Evropske komisije (EK), o čemu svjedoči i pismo evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Olivera Varheljija, upućeno predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću.

„Pozdravljam to što je Crna Gora prva zemlja u regionu koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije, koja ima potencijal da poveća rast i zaposlenost prepoznajući i razvijajući uporedne prednosti putem inovativnog pristupa“, navedeno je u pismu.

Marković, koji je predsjednik Savjeta, rekao je da je Crnoj Gori potreban stabilan dugoročni rast i razvoj, održiva i konkurentna industrijska proizvodnja, kao i zaposleni mladi ljudi, koji će svojom kreativnošću i marljivošću ubrzano vući društvo naprijed.

„Treba nam diversifikacija ekonomije, i koliko god bili svjesni svih ograničenja, moramo pokušati da zauzmemo prostor na makar nekoliko tehnološki intenzivnih polja“, kazao je Marković.

On je dodao da je plan fokusiranje na tri prioritetne oblasti i da se u njima intenzivno podrži inovativnost u Crnoj Gori na svim nivoima, sa posebnom pažnjom prema mladim generacijama stručnjaka.

„Bilo da se oni školuju ovdje ili su u potrazi za novim znanjima privremeno na stranoj adresi, naš zadatak je, da makar u ovih nekoliko prioritetnih polja djelovanja, kreiramo centar gravitacije, koji će ih privući i zadržati u Crnoj Gori“, poručio je Marković.

Savjet se upoznao sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije i razmotrio mogućnosti za uspostavljanje implementacionog tijela za podsticanje inovacija.

Na sjednici je usvojen i program rada Savjeta za narednu godinu.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...