fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrioritet oživljavanje i diversifikacija ekonomije

Prioritet oživljavanje i diversifikacija ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prioritet Vlade je oživljavanje i diversifikacija crnogorske ekonomije, koja je u najvećem dijelu zavisna od turizma, ocijenio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić i dodao da je cilj uspostavljanje sistema zasnovanog na meritokratiji.

“Cilj je stvoriti okruženje u kom će se mladi ljudi osjećati prijatno i moći da, zahvaljujući svom znanju i sposobnostima, izgrađuju i unapređuju crnogorsko društvo. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, ali i čitava Vlada, bori se da uspostavi sistem zasnovan na meritokratiji, koji će poštovati sve različitosti”, rekao je Spajić.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da je to i uslov za izgradnju povjerenja u državne institucije i sistem.

Spajić je bio jedini učesnik sa Zapadnog Balkana na današnjem panelu na temu Vrijednosti u liderstvu: kako prevazići izazove prilikom izgradnje povjerenja kao mladi lider, jubilarnog 50. St. Gallen Simpozijuma o značaju povjerenja u liderstvu – Trust Matters.

St. Gallen Simpozijum predstavlja jednu od vodećih svjetskih inicijativa, čiji je cilj unapređenje međugeneracijskog dijaloga kroz organizaciju debata na temu ekonomije, politike i društvenog razvoja, između donosilaca odluka danas i sjutra.

“U liderstvu preuzimaš ekstremnu odgovornost za odluke i njihove posljedice, motivišeš ljude u cijelom tom procesu. Ne treba obraćati pažnju na politikanstvo i buku, ukoliko hoćete da ostvarite zacrtane ciljeve koji vode do razvoja države i najboljeg interesa za građane”, rekao je Spajić.

On je kazao da su dobrodošle zdrave, kreativne ideje koje podstiču taj put.

Spajić je naveo da su za izgradnju povjerenja, između ostalog, važni proaktivni pristup i brza implementacija. On je naglasio značaj da se pravovremeno predvide situacije da bi se odmah rješavali probleme.

Spajić je podsjetio na emisiju euroobveznice u Crnoj Gori, programski predlog državnog budžeta, kao i na ostale dobre odluke Ministarstva finansija i socijalnog staranja, odnosno nove Vlade.

Spajić je ukazao i na to koliko je važno, u skladu sa tipom ličnosti, izabrati pravi izazov koji podstiče čovjeka da istraje, uprkos teškoćama.

St. Gallen Simpozijum organizuje Univerzitet St. Gallen, jedan od najprestižnijeg univerziteta iz polja ekonomije i biznisa u svijetu.

Učesnici ovogodišnjeg jubilarnog Simpozijuma su mladi lideri, predstavnici najeminentnijih svjetskih finansijskih institucija, korporacija, akademske zajednice, diplomatskog kora. Među učesnicima su i austrijski kancelar Sebastian Kurz i glavni izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella.

Najčitanije