fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrioritet jačanje konkurentnosti privatnog sektora

Prioritet jačanje konkurentnosti privatnog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razvija snažan partnerski odnos sa crnogorskim institucijama i privatnim sektorom, a ključni prioriteti u narednom periodu biće jačanje konkurentnosti privatnog sektora i podrška tranziciji ka zelenoj ekonomiji, saopštili su njeni predstavnici.

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić sastao se sa novoimenovanim šefom Kancelarije EBRD u Crnoj Gori Remonom Zakariom.

Žugić je Zakaria i njegove saradnike upoznao sa stanjem u bankarskom sektoru, sa posebnim osvrtom na rezultate nedavno sprovedenog procesa procjene kvaliteta aktive (AQR).

On je, kako je saopšteno iz CBCG, naveo da je bankarski sistem i u uslovima pandemije ostao stabilan, otporan i visoko likvidan, zahvaljujući efektima deset paketa mjera koje je vrhovna monetarna institucija sprovodila na planu očuvanja finansijske stabilnosti, a koje su međunarodne finansijske institucije ocijenile adekvatnim i pravovremenim.

Žugić je Zakaria informisao i o prioritetima CBCG u narednom periodu.

“Modernizacija platnog prometa, digitalizacija i uvođenje sistema instant plaćanja, kao i projekti vezani za zelenu ekonomiju, su prioriteti u narednom periodu”, naveo je Žugić.

Sagovornici su se osvrnuli i na projekat osnivanja Kreditno-garantnog fonda, kao nezavisne javne institucije, koji je ušao u drugu fazu.

Žugić je ocijenio da je Kreditno-garantni fond važan segment za pružanje podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, posebno u uslovima kovid krize, dok je Zakaria naglasio važnost podrške CBCG u osnivanju te institucije.

“Kreditno–garantni fond je neophodan, jer će omogućiti finansijskim institucijama da povećaju svoje kreditne kapacitete i olakšaju pristup finansijama, posebno preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima pogođenim pandemijom”, zaključio je Zakaria.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije