fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrimjena Zakona o fiskalizaciji od naredne godine

Primjena Zakona o fiskalizaciji od naredne godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zakon o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kojim bi, između ostalog, trebalo da se riješi siva ekonomija, počeće sa primjenom naredne godine, saopštila je portparolka Poreske uprave (PU), Milica Vuletić.

Vuletić je za Novu M kazala da, iako je primjena zakona trebalo da počne početkom ove godine, novi rok je 1. januar naredne.

„Elektronska fiskalizacija zaživljeće, odnosno biće puštena u funkciju od 1. januara naredne godine, tako da će i PU, ali i sami poreski obveznici, u narednom periodu biti zaduženi za pripremu svojih sistema, kako bi se fiskalni servis već od prvog dana pripreme ovog zakonskog rješenja mogao koristiti“, rekla je Vuletić.

Fiskalizacijom će, kako je navela, pokušati da se stane na put onima koji su neizdavanjem fiskalnih računa do sada “zakidali” prihode u državnoj kasi.

„Elektronska fiskalizacija uhvatiće ne samo promet koji se evidentira uz gotovinsko plaćanje već i plaćanje koji se vrši po fakturama odsnosno uz bezgotovinskom sistemu“, kazala je Vuletić.

U tom smislu PU će imati konkretnu bazu podataka o svom prometu izvršenom u Crnoj Gori, a samim tim biće omogućeno i efikasnije praćenje rada poreskih obveznika, suzbijanje sive ekonomije i sankcionisanje svih oblika neregularnog poslovanja.

Iz PU su naveli i da su donijeti pravilnici kojim su poreskim obveznicima dali detaljna pravila po kojima će se fiskalizacija sprovoditi.

Zato su i očekivanja velika.

“Očekivanja od elektronske fiskalizacije kada je u pitanju rast prihoda su velika i to posebno u dijelu poreza na dodatu vrijednost (PDV), gdje u prvoj godini primjene projekta očekujemo i do 17 miliona EUR više nego što je do sada bilo. Tu su i indirektni efekti od poreza na dobit i na dohodak fizičkih lica i uspotavljanje kvalitetnijeg poslovnog ambijenta odnosno sankcionisanje nelojalne konkurencije za one poreske obveznike koji regularno posluju“, objasnila je Vuletić.

Ona je navela i da će do 4. septembra biti objavljena detaljna funkcionalna i tehnička specifikacija.

Najčitanije