fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrimili 41 prigovor na rad osiguravajućih društava

Primili 41 prigovor na rad osiguravajućih društava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za nadzor osiguranja (ANO) tokom prethodne godine primila je ukupno 41 prigovor na rad osiguravajućih društava u Crnoj Gori, kao i jedan prigovor na rad Nacionalnog biroa osiguravača.

To se može vidjeti u izvještaju o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja ANO za prošlu godinu, kao i u izvještaj o radu ANO za istu godinu, koji su krajem aprila dostavljeni Skupštini Crne Gore, piše Dan.

“Od ukupnog broja prigovora na rad osiguravača, 37 se odnosilo na rad društava za neživotno osiguranje, a četiri prigovora na rad društava za životno osiguranje”, navodi se u izvještaju.

Kad je u pitanju neživotno osiguranje, od 37 prigovora 20 se odnosilo na naknadu štete po osnovu osiguranja od autoodgovornosti, koja je ujedno i nejzastupljenija vrsta osiguranja, i to u vezi sa obračunom i isplatom neposrednog dijela štete.

“Na naknadu štete po osnovu osiguranja od posljedica nesrećnog slučaja odnosilo se 12 prigovora, a po jedan prigovor bio je u vezi sa naknadom štete, odnosno ostvarivanjem prava iz ugovora o osiguranju za kasko osiguranje vozila, osiguranje profesionalne odgovornosti, imovine, kaucijsko i dobrovoljno zdravstveno osiguranje.
Prigovor na rad Nacionalnog biroa osiguravača odnosio se na naknadu štete po osnovu osiguranja od autoodgovornosti”, navodi se u izvještaju.

U dijelu životnog osiguranja, kako se dodaje, bila su ukupno četiri prigovora.

“Dva prigovora su se odnosila na ostvarenje prava na povrat premije po osnovu osiguranja života. Jedan prigovor se odnosio na isplatu osigurane sume po osnovu osiguranja života za slučaj smrti korisnika kredita. Jedan prigovor se odnosio na obračun pripisane dobiti po osnovu polise osiguranja života”, piše u izvještaju.

Ističe se da su 22 prigovora bila neosnovana.

“Devet prigovora je bilo osnovano i isplaćen je nesporni dio, dodatni iznos, postignut dogovor sa društvom i potpisano vansudsko poravnanje. Kod osam prigovora podnosilac je povukao prigovor, odnosno odustao od daljeg postupka pred Agencijom. Za tri prigovora postupak je još u toku”, dodaje se u izvještaju.

Agencija je, shodno zakonskim ovlašćenjima, neposredni nadzor u prošloj godini sprovodila putem ciljanih neposrednih kontrola poslovanja subjekata nadzora.

“Neposredne kontrole subjekata nadzora obavljene su na osnovu neposrednog uvida u opšte akte, akte poslovne politike i poslovne knjige, dokumentaciju i podatke koji se odnose na poslovanje, kao i na osnovu intervjua sa menadžmentom i licima društva koja su odgovorna za područja poslovanja koja su bila predmet kontrola”, piše u izvještaju.

Na osnovu sprovedenog neposrednog nadzora nad poslovanjem društava za osiguranje, Agencija je utvrdila određeni broj nezakonitosti i nepravilnosti u njihovom poslovanju.

“Radi se o nepostupanju u skladu sa odredbama zakona koje propisuju obaveze poštovanja principa nezavisnosti i samostalnosti ovlašćenog aktuara u obavljanju poslova. Tu su evidentirane i nepravilnosti u primjeni međunarodnih računovodstvenih standarda, prilikom izrade finansijskih iskaza”, dodaje se u izvještaju.

Evidentirano je, između ostalog, i nepostupanje u skladu sa odredbama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, kojim se propisuju obaveze utvrđivanja pravila postupka rješavanja odštetnih zahtjeva i odlučivanju po odštetnom zahtjevu.

Agencija je društvima za osiguranje izrekla ukupno tri mjere nadzora, od kojih jedno rješenje o izricanju mjere nadzora, a dvije mjere upozorenja.

Društva za osiguranje su, kako piše, postupila po svim izrečenim mjerama nadzora.

Predsjednik Savjeta ANO Uroš Andrijašević saopštio je Skupštini da su shodno podacima sa kraja prethodne godine sva društva za osiguranje bila solventna i likvidna i da je tržište osiguranja stabilno.

Istakao je da je u prošloj godini ostvarena rekordna premija osiguranja koja je, prema preliminarnim podacima, iznosila 94,8 miliona EUR.

Radi se o rekordnom rastu premije na godišnjem nivou od 9,1 odsto.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...