fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrijave za Viral hakaton otvorene do ponedjeljka

Prijave za Viral hakaton otvorene do ponedjeljka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prijave za Viral hakaton, koji će predstaviti mogućnosti primjene informacionih tehnologija u poljoprivredi, otvorene su do ponedjeljka u 18 sati, a zainteresovani se mogu prijaviti putem stranice https://viralhackathon.me/, saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma.

Hakaton, koji organizuje IPC Tehnopolis iz Nikšića, namijenjen je studentima koji će učestvovati u timovima i biti u prilici da svojim inovativnim rješenjima osvoje do 2,5 hiljada EUR.

Iz Telekoma, koji je jedan od generalnih sponzor događaja, kazali su da podršku Tehnopolisu u realizaciji tog takmičenja pružaju kako bi podstakli mlade da se, ukrštajući tehnologiju sa poljoprivrednim proizvodnim procesima, aktivnije angažuju na pronalaženju digitalnih rješenja za praktične izazove.

Želja Telekoma je da kroz različita partnerstva sa ICT sektorom nastavi da radi na osnaživanju IT zajednice, promoviše razvoj softverskih i hardverskih rješenja, ali i motiviše mlade da istražuju različite tehnologije i rješenja primjenjuju u Crnoj Gori, poručuju iz ove kompanije.

Iz Tehnopolisa su naveli da razlog za organizaciju hakatona leži u činjenici da je poljoprivreda u Crnoj Gori u velikoj mjeri oslonjena na manuelnu proizvodnju, dok se mogućnosti koje u savremenoj poljoprivredi nude nova tehnološka rješenja, zasnovana na sve većoj upotrebi informacionih i komunikacionih tehnologija i različitih softverskih i hardverskih rešenja, nedovoljno koriste.

„Zbog toga će rješenja koja budu kreirana na Viral hakatonu značajno olakšati poslovanje poljoprivrednih preduzeća, ali i otvoriti nove mogućnosti za napredak“, smatraju u Tehnopolisu.

Na hakatonu, koji će se održati od 17. do 19. maja u prostorijama Tehnopolisa, pet timova će imati jedinstvenu priliku da upotrijebe svoja znanja i vještine kako bi kreirali rješenje na jednu od dvije unaprijed definisane teme koje se odnose na optimizaciju sistema navodnjavanja, uključujući specifičnosti pojedinih biljnih vrsta, kao i mjerenje učinkovitosti radne snage.

Rješenje može biti i hardversko i softversko, a timovima će podršku pružiti i TechLab Tehnopolis, koji će omogućiti korišćenje 3D printera za izradu prototipa.

Viral hakaton je namijenjen studentima koji će se prijavljivati u timu, a potrebno je da ispune kriterijume koji se odnose na to da svi članovi tima moraju biti studenti, minimum jedan član tima mora biti student poljoprivrednog fakulteta ili prehrambene tehnologije, dok minimum jedan član tima mora biti student fakulteta za informacione tehnologije ili elektrotehnike.

Maksimum članova po timu je četiri.

Prvih pet prijavljenih timova koji ispunjavaju ove kriterijume imaće priliku da učestvuje na Viral hakatonu. Za tri prvoplasirana tima predviđene su vrijedne novčane nagrade i to 2,5 hiljada EUR za prvo, hiljadu EUR za drugo i 500 EUR za treće mjesto.

Generalni pokrovitelj Viral hakatona je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG), koja je podršku pružila u okviru projekta Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti, a koji implementira u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Generalni sponzori su Crnogorski Telekom, ICT Cortex i Coca-Cola HBC Crna Gora. Partner hakatona je kompanija Alter Modus, a prijatelji hakatona su Glavni grad Podgorica, Hipotekarna banka i Swisslion-Takovo.

Najčitanije

Gjeloshaj: Cijene artikala niže deset do 15 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene artikala obuhvaćenih odlukom Vlade o ograničavanju marži su deset do...