fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrijava da je menadžment oštetio EPCG za 150 miliona EUR

Prijava da je menadžment oštetio EPCG za 150 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) izviđa poslovanje menadžmenta Elektroprivrede (EPCG) po krivičnoj prijavi manjinske akcionarke Nataše Backović, kojom se čelnici državne kompanije terete za štetu od 150 miliona EUR.

Backović je u ponedjeljak podnijela SDT krivičnu prijavu protiv čelnika EPCG, Đoka Кrivokapića, Željka Ćorića, Venke Janjušević, Predraga Кrivokapića i Darka Кrivokapića, koji su, kako se navodi, izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i pričinili štetu EPCG veću od 150 miliona EUR, piše Dan.

Dio prijave se, između ostalog, odnosi na navodnu štetu EPCG koja je nastala poništavanjem kupljenih „sopstvenih akcija” od italijanske A2A, vrijednih oko 52 miliona EUR, ali i nezakonito smanjenje kapitala, koje je učinjeno 30. avgusta na sjednici akcionara.

„Najprije je oštećeno preduzeće, jer finansijski, konsolidovani finansijski i izvještaji menadžmenta i o poslovanju nijesu doneseni u skladu sa Zakonom o energetici, na način što je sačinjavan jedan izvještaj, kako bi se sakrilo koje cjeline donose prihod, a koje rashod, i naročito utvrdili koji su opravdani i neopravdani troškovi poslovanja“, piše u prijavi.

U izradi tih nezakonitih izvještaja učestvovali su, kako je nevedeno, svi imenovani u okviru svojih nadležnosti. EPCG je u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) nosilac licenci za proizvodnju električne energije i za snabdijevanje električne energije.

„Izostali su izvještaji za funkcionalne cjeline Proizvodnja i Snabdijevanje. Odredbama Ustava Crne Gore utvrđena je obaveza usaglašavanja podzakonskih akata sa zakonskim. Napominjem da je prošla godina bila izuzetno dobra hidrološka godina sa obimnim padavinama“, navodi se u prijavi.

U prijavi se dodaje i da je predsjedavajući Skupštine akcionara i izvršni rukovodilac Direkcije za pravne poslove, Željko Ćorić, stavio na glasanje poništenje „sopstvenih akcija” u vrijednosti od 52 miliona EUR, što je usvojeno većinom prisutnih akcionara državne EPCG.

„Smatram da je, shodno svim zakonskim normama, naročito Zakonom o privrednim društvima, predsjednik Odbora direktora Đoko Кrivokapić bio dužan da kupljene „sopstvene akcije” od A2A u vrijednosti od 52 miliona EUR ponudi na tržištu ili podijeli akcionarima prije poništavanja“, piše u prijavi.

Najčitanije