fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrihvaćena isplata zarada u iznosu od 90 odsto

Prihvaćena isplata zarada u iznosu od 90 odsto

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Radnici nikšićke Željezare Tosčelik, kojom od 2012. godine gazduje turski Tosyali holding, zarade će primate u iznosu od 90 odsto, čime je poslovodstvo preinačilo svoju prvobitnu odluku da im primanja umanji za 30 odsto.

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Željko Rabrenović, rekao je agenciji Mina-business da su izmijenjene odluke o smanjenju zarada za deset odsto od četvrtka počele da stižu na kućne adrese zaposlenima koji su na plaćenom odsustvu do početka avgusta.

“Takav predlog poslovodstvu uputio je na nedavnom sastanku u Željezari ministar Jakov Milatović, a potvrdan odgovor dobio je putem video linka od nadležnih u turskom holdingu. Nadu za pokušaj iznalaženja rješenja za fabriku daje nam i današnji razgovor sa predsjednikom Opštine Markom Kovačević”, rekao je Rabrenović nakon sastanka.

Predstavnici Sindikata Željezare Tosčelik, kako je kazao, uputili su predlog za sastanak sa Kovačevićem koji je prihvatio da razgovara o problemima u toj fabrici.

“Situacija u fabrici, u kojoj od marta nema proizvodnje, je neizvjesna, a oko 270 zaposlenih je na plaćenom odsustvu do početka avgusta. Kovačević je prihvatio da bude prisutan na sastanku sa čelnicima fabrike i predstavnicima Vlade koji se očekuje u maju”, rekao je Rabrenović.

On je kazao da je Kovačević dao punu podršku radnicima Željezare Tosčelik kako bi se makar sačuvala postojeća radna mjesta, ukoliko se već ne može povećati broj zaposlenih.

“Razgovor sa Kovačevićem je i pokazatelj da su počele pozitivne promjene i da su na odgovorne funkcije došli ljudi koji imaju razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazi ne samo Željezara Tosčelik, već i privreda grada”, rekao je Kovačević.

Kako je saopšteno iz Opštine, Kovačević je istakao zabrinutost za dalji razvoj situacije u fabrici, kao i za status radnika i obećao da će u njemu i lokalnoj upravi imati partnere za traženje rješenja i ponovno pokretanje proizvodnje u Željezari.

Kovačević je ukazao na to da rješavanje tog problema prevazilazi okvire nadležnosti lokalne uprave, ali je istakao da će u komunikaciji sa Vladom i nadležnim ministarstvima učiniti sve kako bi se zaštitili interesi fabrike, zaposlenih, a samim tim i Opštine Nikšić.

On je prihvatio poziv da prisustvuje sastanku Sindikata Željezare Tosčelik sa predstavnicima Vlade, Skupštine i Elektroprivrede.

U Željezari Tosčelik je oko 270 zaposlenih, prosjek radničke plate je od 350 do 400 EUR, a prema ranijim navodima Sindikata, fabrika konstantno pravi gubitke koji su krajem prošle godine iznosili 48 miliona EUR, što se može vidjeti u izvještaju finansijske agencije.

Najčitanije