fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPrihodi za šest mjeseci 824 miliona

Prihodi za šest mjeseci 824 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prihodi budžeta za prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 824 miliona EUR, što je 7,9 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je premijer Duško Marković.

„U odnosu na plan za prvih šest meseci, prihodi su viši 20,7 miliona EUR ili 2,6 odsto“, rekao je Marković u Skupštini tokom Premijerskog sata.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Borisa Mugoše iz poslaničkog kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije, kazao da su izdaci budžeta u prvoj polovini godine iznosili 733,9 miliona EUR ili 15,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BPD).

Izdaci su u odnosu na planirane manji 125,6 miliona EUR, odnosno 14,6 odsto.

„Kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 69 miliona EUR, što je više od polovine planiranog za cijelu godinu“, precizirao je Marković.

Prema podacima Uprave za saobraćaj, kako je dodao, od planiranih 36,9 miliona EUR potrošeno je 20,2 miliona EUR, dok je Uprava javnih radova od opredijeljenih 63,3 miliona EUR realizovala skoro 12 miliona EUR.

„Upoređujući sa prethodnim godinama, ovakav stepen realizacije je očekivan uzimajući u obzir zimu i loše vremenske uslove u drugom kvartalu, ali i ustaljenu dinamiku radova koja je po pravilu veća u drugoj polovini godine“, saopštio je Marković.

On je rekao da je budžet za ovu godinu usmjeren na nastavak sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije. Karakteriše ga brži rast prihoda u odnosu na rashode, čime se postiže opadajući trend budžetskog deficita.

Marković je kazao da je glavni cilj ekonomske politike Vlade povećanje kvaliteta života svih građana i da je napravljen napredak, ali da se za snažnije iskorake mora nastaviti sa sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije.

„Namjera nam je da nastavimo sa daljim smanjenjem budžetskog deficita i stvaranjem uslova za opadanje javnog duga u srednjem roku”, rekao je Marković.

On je naveo da su mjere fiskalne konsolidacije u prethodne dvije godine dale dobre rezultate, čemu svjedoči činjenica da su izvorni prihodi budžeta povećani oko 260 miliona EUR, što predstavlja rast od 17 odsto.

„Takođe, u istom periodu smo racionalnije trošili, pa smo stvorili prostor za povećanje ulaganja u infrastrukturne projekte čijom realizacijom se ubrzava ekonomski rast i direknto utiče na kvalitetniji život svakog pojedinca“, dodao je Marković.

Efekti sprovedenih mjera fiskalnog prilagođavanja omogućili su smanjenje budžetskog deficita sa 5,8 odsto BDP-a u 2017. godini na projektovanih 2,97 odsto BDP-a u ovoj.

„Obezbijedili smo da se novo zaduživanje obavlja isključivo za finansiranje kapitalnog budžeta i potrebe prijevremene otplate postojećeg duga“, zaključio je Marković.

Najčitanije

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA. Kompletna informacija dostupna je korisnicima na...