fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrihodi od turizma u julu oko deset miliona EUR

Prihodi od turizma u julu oko deset miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prihod turističke privrede u julu ove godine iznosiće svega oko deset miliona EUR, za razliku od istog mjeseca prošle godine kada je iznosio 280 miliona, što je pad za oko 96 odsto.

To je dosadašnja procjena saopštena Vijestima iz turističkog sektora, a zvanično se još čeka taj podatak.

Prema informacijama Vijesti iz turističke privrede ne dolazi samo do smanjenja broja turista za oko 92 odsto, već je i broj noćenja po turisti smanjen sa 6,5 dana na četiri, a prosječna dnevna potrošnja turiste sa 77 na ispod 50 EUR.

Prošle godine je u julu u svim vidovima smještaja ostvareno oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine iznositi svega oko 200 hiljada.

Ukupan prihod od turizma, koji je značajna stavka u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP), računa se tako što se broj noćenja pomnoži sa prosječnom dnevnom potrošnjom.

Očekuje se da će ukupan broj turista u julu biti do 50 hiljada sa prosječnim brojem noćenja od četiri dana i prosječnom dnevnom potrošnjom do 50 EUR.

Množenjem ove tri cifre dobija se svega deset miliona EUR. U istom period prošle godine je u julu bilo oko 570 hiljada turista sa prosječnim noćenjem od 6,5 dana i dnevnom potrošnjom od oko 77 EUR.

Do pada prosječnog broja noćenja, objašnjavaju iz turističke privrede, došlo je jer značajan procenat čine domaći gosti koji često u hotele dođu samo na produženi vikend od dva ili tri dana, tako da je malo turista koji ostanu sedam i duže dana.

Pad potrošnje se bilježi takođe zbog većeg učešća domaćih gostiju koji su slabije platežne moći od stranaca. Većina luksuznih hotela, gdje su gosti dnevno na smještaj i ostale usluge trošili i hiljadu EUR i time dizali prosjek, sada nijesu ni otvoreni.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i usljed borbe protiv širenja epidemije koronavirusa, nijesu ništa bolja očekivanja ni za avgust u kojem je prošle godine bilo oko 4,2 miliona noćenja sa ukupnih prihodom od oko 320 miliona EUR.

Jedan od sagovornika Vijesti iz turističke privrede kazao je da čak i da tokom avgusta dođe do otvaranja granica prema nekim državama i uspostavljanja avio-prevoza, ne može se očekivati prihod od turizma veći od 30 do 40 miliona.

“To znači da niko ko se bavi ovom djelatnošću ne može očekivati ni da pokrije troškove. Možda su bolje prošli oni koji nijesu ni otvarali hotele“, kazao je sagovornik.

Vlada je, prema rebalansu državnog budžeta, očekivala da će ove godine prihodi od turizma iznositi oko 650 miliona EUR, u odnosu na prošlogodišnju cifru od 1,1 milijardu. Taj pad od oko 450 miliona EUR je već ostvaren.

Turistički prihodi u aprilu i maju pali su za oko 80 miliona EUR, u junu za oko 100 miliona, dok će minus u julu iznositi oko 270 miliona EUR.

Izvršna vlast je najavila, nakon predstavljanja trećeg paketa ekonomskih mjera u okviru koje je podrška turizmu, da će raditi novu procjenu prihoda.

Iz turističke privrede procjenjuju da će biti dobro ako se ostvari i 20 odsto prošlogodišnjeg prometa. Prema ovim podacima, pad crnogorskog BDP-a ove godine biće značajno veći od procjene Vlade od 6,8 odsto.

Najčitanije