fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrihod od podmorskog kabla 11,6 miliona EUR

Prihod od podmorskog kabla 11,6 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) prošle godine je na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 11,6 miliona EUR.

Iz te kompanije su Pobjedi kazali da je CGES od puštanja u komercijalnu upotrebu podmorskog energetskog kabla ostvario prihod po osnovu alokacije prekograničnog kapaciteta sa Italijom od 4,6 miliona EUR.

Iz CGES su naveli da je puštanje u rad podmorskog kabla krajem 2019. godine uticalo i na povećanje interesovanja za dodjelom prekograničnih prenosnih kapaciteta i na ostalim granicama Crne Gore, tako da su prihodi po tom osnovu na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom u prošloj godini iznosili 6,98 miliona EUR.

“Završetak i komercijalna upotreba podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, kao jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u oblasti energetike, je i više nego opravdala očekivanja u prošloj godini. Uzimajući u obzir ostvarene rezultate svih dosadašnjih alokacija prenosnih kapaciteta, možemo u potpunosti biti zadovoljni. Povećanje interesovanja od strane učesnika na tržištu električne energije za dodjelom prekograničnih prenosnih kapaciteta dovelo je do značajnog povećanja prihoda po ovom osnovu”, kazali su Pobjedi iz CGES-a.

Iz kompanije su ocijenili da je u konačnom, realizacijom tog projekta, elektroenergetski sistem Crne Gore postao stabilniji, pouzdaniji i otporniji na velike poremećaje, a istovremeno se poboljšao kvalitet usluge i snabdijevanja potrošača u primorskom i sjevernom dijelu Crne Gore, čime je sigurnost sistema podignuta na znatno viši nivo.

“Od 28. decembra 2019. godine kada je počela komercijalna upotreba kabla, pa do sredine decembra prošle godine, prihod CGES-a po osnovu alokacije prekograničnog kapaciteta sa Italijom iznosi 4,61 milion EUR, odnosno u prošloj godini 4,59 miliona”, rekli su iz CGES-a.

Iz kompanije je navedeno i da se efekti rada energetskog kabla ogledaju i u podatku koji se odnosi na ukupne prihode od alokcija prekograničnih kapaciteta na svim granicama do 15. decembra prošle godine, koji su u odnosu na planirane premašeni 46 odsto.

“Svaka nova interkonekcija ima uticaj na elektroenergetski sistem iz više aspekata. Puštanje u rad podmorskog kabla uticalo je na povećanje interesovanja za dodjelom prekograničnih prenosnih kapaciteta i na ostalim granicama Crne Gore, iz razloga direktne veze tržišta električne energije zemalja Evropske unije (EU) sa tržištima jugoistočne Evrope”, istakli su iz CGES-a.

Predstavnici kompanije su dodali da su prihodi po ovom osnovu, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, do 15. decembra prošle godine iznosili 6,98 miliona EUR dok su u 2019. godini bili 3,73 miliona. CGES, kao operator prenosnog sistema, odgovoran je za prekograničnu razmjenu električne energije na svim granicama Crne Gore, uključujući i razmjenu po podmorskom kablu.

“Od puštanja podmorskog kabla u rad, razmjena sa Italijom, uključujući tranzit preko našeg sistema, u brojkama bi izgledala ovako: ukupno je uvezeno 986,22 hiljade MWh, dok je izvezeno 1,54 miliona MWh”, precizirali su iz CGES-a.
(kraj) nar

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu