fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrihod od akciza na ugalj 10,23 miliona

Prihod od akciza na ugalj 10,23 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Budžet Crne Gore je od 1. januara 2019. godine, kada je uvedena akciza na ugalj, do polovine ovogodišnjeg novembra, po tom osnovu prihodovao 10,23 miliona EUR, saopštili su Danu iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Uprave prihoda i carina.

Odredbama Zakona o akcizama, u akcizni sistem Crne Gore uvedena je obaveza plaćanja akcize na ugalj koja se plaća po gigadžulu toplotne vrijednosti, dok je njena visina propisana akciznim kalendarom.

“Od njenog uvođenja, ukupno naplata po osnovu akcize na ugalj iznosi 10,23 miliona EUR, što je prema ovom zakonskom rješenju u cjelosti prihod budžeta Crne Gore”, rekli su iz Ministarstva i Uprave.

U 2019. godini po osnovu akcize na ugalj prihodovana su 2,03 miliona, prošle godine 4,5 miliona, dok je u ovoj godini, zaključno sa 17. novembrom, prihodovano 3,7 miliona EUR.

Akcize na ugalj uvela je prethodna vlada koju je vodio Duško Marković.

Bivši premijer je prihode od akciza na ugalj spominjao kada je Vlada preuzela plaćanje podsticaja za obnovljive izvore energije (OIE), polovinom 2019. godine.

Tada je naveo da će Vlada plaćati stavku na računima za struju OIE1, a da će to finansirati od akciza na ugalj.

Do 2019. godine stavke na računima OIE1 i OIE2 plaćali su građani i privreda, odnosno potrošači električne energije kojima Elektroprivreda (EPCG) isporučuje račune za struju.

OIE1 se od polovine 2019. godine plaća do potrošenih 300 kilovat sati (kWh) električne energije i to plaća država, dok se za svaki kWh preko 300 potrošenih plaća skoro jedan cent i tu stavku, OIE2, plaćaju građani i privreda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije