fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPribližavanje uragana podiglo cijene nafte prema 41 USD

Približavanje uragana podiglo cijene nafte prema 41 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene barela nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 41 USD, podstaknute zatvaranjem proizvodnje u Meksičkom zalivu zbog približavanja uragana Zeta.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,66 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 18 centi na 38,74 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je poljuljalo naglo širenje zaraze koronavirusom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i povećanje ponude iz Libije nakon obnove proizvodnje na velikim naftnih poljima.

Danas je pažnju trgovaca zaokupilo približavanje uragana Zeta Meksičkom zalivu.

Naftne kompanije British Petroleum, Chevron i Equinor evakuisale su radnike s platformi i proizvođači su već zatvorili 16 odsto proizvodnje nafte, odnosno 293,66 hiljada barela dnevno.

“Uragan Zeta može u sadašnjim okolnostima pružiti podršku cijenama, ali samo nakratko. Raspoloženje je zaista sumorno”, rekao je Tamas Varga iz savjetodavne kompanije PVM.

Značajniji rast cijena zakočila je kontinuirana zabrinutost zbog globalnog širenja zaraze koronavirusom i zastoj pregovora o novom paketu pomoći u koronakrizi u SAD-u. Predsjednica Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi nada se ipak dogovoru prije predsjedničkih izbora.

“Sve veći broj slučajeva zaraze, zaključavanje i ograničenje putovanja ozbiljne su prijetnje. Stanje je u ovom trenutku više nego pesimistično”, zaključuje Paola Rodriguez-Masiu iz Rystad Energyja.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom planirali su da početkom iduće godine ublaže ograničenja snabdijevanja i povećaju proizvodnju za dva miliona barela dnevno. Trenutno je smanjuju 7,7 miliona barela dnevno.

S obzirom na to da novi talas pandemije dovodi u pitanje ionako krhki oporavak potražnje, tržišta nafte ohrabrila je prošlosedmična izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne isključuje mogućost produženja rezova u snabdijevanju.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u ponedjeljak iznosila 39,22 USD, što znači da je bila 1,83 USD niža nego na kraju prošle sedmice.

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...