fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreuzeto 25 odsto više električne energije

Preuzeto 25 odsto više električne energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u avgustu preuzeli ukupno 263,85 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je 25 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Najviše električne energije, oko 34 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

„Očitano je ukupno 395,9 hiljada brojila, ili 95 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni“, rekli su iz CEDIS-a.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Iz CEDIS-a su kazali da su ekipe Sektora za održavanje u avgustu 2,34 hiljade puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je 308,79 hiljada EUR.

„Na distributivnu mrežu je tokom avgusta priključeno 271 novih korisnika“, navodise u saopštenju.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 18 novih, elektronskih brojila.

„Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 337 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma“, dodaje se u saopštenju.

Na nivou sekundarne mreže u toku su pripremne aktivnosti na realizaciji planiranih investicija, vrijednosti oko 2,4 miliona EUR. Najveći broj projekata aktuelan je u podgoričkom konzumu, gdje će se graditi više objekata za koje se odvijaju intenzivne pripremne aktivnosti.

„Riječ je o izgradnji devet trafostanica naponskog nivoa 10/4kv, NDTS Beri 2 i Beri 4, TS BR.9-PMPG sa priključnim vodom i uklapanjem u NN mrežu, TS Nova br.6 i TS NOVA br. 10, prema Detaljnom urbanističkom planu (DUP) Zabjelo – Ljubović, DTS Br.1 – nova, prema DUP-u Konik – Stari Aerodrom III i DTS br. 2, prema DUP-u Univerzitetski centar i stubne trafostanice Brskut i Odžino polje 2 sa priključnim 10kV vodom i uklapanjem u NN mrežu“, precizirali su iz CEDIS-a.

Višemilionski projekti planirani su i na, kako se dodaje, primarnoj distributivnoj mreži. Za izgradnju 1,9 miliona vrijedne TS 35/10kV Duklo (2x8MVA) u Nikšiću pribavljeni su urbanističko tehnički uslovi, kao i za rekonstrukciju 35 kV dalekovoda Markovići-Miločer u Budvi, gdje se takođe planira i rekonstrukcija TS 35/10kV Buljarica.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 418 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

AMSCG kiša

Putevi mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po mjestimično mokrim...