fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPresuda do kraja juna

Presuda do kraja juna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Presuda u arbitražnom postupku koji je protiv Crne Gore pokrenula Addiko banka zbog Zakona o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u eure, biće donesena do kraja juna, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranaj Milojko Spajić.

“Prema posljednjoj informaciji od pravnih zastupnika Crne Gore, presuda će biti donesena do kraja juna“, kazao je Spajić u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog front (DF), Radoša Zečevića.

Spajić je rekao da su pravni zastupnici izričito naglasili da bilo kakvo pojavljivanje, davanje izjava, instrukcija ili uputstava od državnih organa i institucija, javnih funkcionera, pojedinaca i zaposlenih u državnim organima sa negativnim stavom prema Addiko banci, može ugroziti postupak, što će imati štetne posljedice za Crnu Goru.

Postupak je zbog toga označen stepenom tajnosti podataka interno.

„S tim u vezi, pravni zastupnici su spremili smjernice za ponašanje zvaničnika tokom međunarodnog postupka arbitraže, koji treba da se primjenjuju tokom cijelog postupka“, objasnio je Spajić.

On je naveo da Crna Gora očekuje presudu tribunala, čije je donošenje prvobitno bilo najavljeno do juna prošle godine, zatim pomijenjeno za kraj godine, nakon čega je odloženo za mart ove godine.

Zečevića je zanimalo u kojoj fazi je spor koji je Addiko banka pokrenula protiv Crne Gore zbog zakona o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u eure i koliku odštetu traži banka. Njega je zanimalo i kolika je vrijednost arbitražnih sporova koji se vode protiv države Crne Gore pred međunarodnim sudovima i kakvi se ishodi očekuju.

Spajić je odgovorio da je ukupni iznos za naknadu štete 500 miliona EUR.

„To je primarno od Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited“, rekao je Spajić.

Zečevića je zanimalo i zašto nije urađena procjena vrijednosti vozila Mercedes-benz, model Majbah S 650, registarskih odnosa PG HM826, koje koristi predsjednik države Milo Đukanović. On je pitao i kada će Vlada prodati to vozilo, kako je bilo najavljeno.

Spajić je odgovorio da Đukanović nije ispoštovao zaključak Vlade kojim je određena prodaja tog vozila i da se oglušio o zahtjev koji mu je uputila Agencija za nacionalnu bezbjednost 19. februara, kao i urgenciju od 16. marta, za povraćaj vozila na parking agencije kako bi se sproveo postupak prodaje.

„S obzirom na navedeno, procjena vrijednosti se ne može uraditi za sada, prije nego vozilo bude vraćeno“, objasnio je Spajić.

On je kazao da je, pored toga, Ministartvo za potrebe procjene tržišne vrijednosti vozila marke Mercedez-benz model Majbah S 650 registrastkih oznaka PG HM542, koje je vozio prethodni premijer Duško Marković, angažovalo agenciju Anzas, koja je sačinila izvještaj o procjeni tržišne vrijednosti tog vozila.

„Vlada je prihvatila taj izvještaj, kao i predlog ugovora o kupoprodaji, a zatim formirala međuresorsku komisiju za prodaju. U toku je priprema međunarodnog javnog poziva za učešće na javnom nadmetanju, koji će biti objavljen uskoro“, rekao je Spajić.

Spajić je, na pitanje poslanika Socijaldemokrata (SD), Damira Šehovića, kazao da je Vlada na pragu donošenja boljeg i pravednijeg rješenja za oporezivanje građana i privrede.

On je naveo da je Ministarvo ekonomskog razvoja napravio radnu grupu za analizu uticaja fiskaliteta i parafiskaliteta na rad, na bazi koje se priprema program koji bi trebalo da bude donijet u trećem ili četvrtom kvartalu.

„O tim rješenjima ste vi već pričali i bili ste četiri godine u vlasti, ali ništa nijeste uradili. Mi smo već u prvoj godini Vlade formirali tim i na pragu smo donošenja jednog boljeg i pravednijeg rješenja oporezivanja građana i privrede“, saopštio je Spajić.

On je apelovao na Skupštinu da izglasa budžet, za koji je rekao da je najbolji u istoriji.

„Mi smo u godini velikog ekonomskog pada uspjeli da ne dižemo poreze i sačuvamo građane. Povećali smo trasparentnost budžeta i tako locirali troškove koji mogu da se ukinu, a da ne diramo plate, penzije, socijalu, subvencije za poljoprivrednike i kapitalne investicije, ali smo uspjeli da uštedimo na državnoma aparatu“, rekao je Spajić.

Spajić je, na pitanje poslanika SD-a, Boris Mugoša, o mogućem smanjenju akciza na gorivo, rekao da se prvi korak u tom pravcu odnosi na markiranje goriva.

„Povećanja akciza na gorivo su djela prethodnih vlada, a mi smo došli na zatečeno stanje. Prvi korak u tom pravcu je markiranje goriva. Najprije ćemo da sredimo sivo tržište, da vidimo koliko možemo da smanjimo akcize na gorivo, pa da ih onda samnjimo. To je jedini fiskalno odgovoran način za promjenu akciza“, kazao je Spajić.

On je podsjetio da su akcize na gorivo jedan od vidova finansiranja kapitalnog budžeta.

„Mi smo prošle godine od akciza na gorivo imali oko 130 miliona EUR, dok je kapitalni budžet za ovu godinu oko 200 miliona. Dakle, imamo deficit od 30 do 40 odsto“, naveo je Spajić.

On je dodao da je prethodna vlada ostavila loše stanje.

„Imamo najskuplji projekat auto-puta, za koji ove godine treba izdvojiti 120 do 130 miliona EUR iz kapitalnog budžeta. Da auto-put nije tako skup i akciza bi bila manja“, rekao je Spajić.

Poslanika Demokrata, Danila Šaranovića, zanimalo je koliko iznose ukupno prijavljena potraživanja države stečajnoj upravi Kombinata aluminijuma (KAP), kao i koliko je stečajna uprava fabrike priznala potraživanja Crnoj Gori.

Spajić je saopštio da je Crna Gora u stečajnom postupku nad KAP-om prijavila potraživanja u ukuponom iznosu od 154 miliona EUR, od čega Ministarstvo finansija 153 miliona EUR, a Uprava carina 1,19 miliona EUR.

“Potraživanje Ministarstva je priznato u iznosu od 148,7 miliona EUR, dok je potraživanje Uprave priznato u skoro cjelokupnom iznosu”, precizirao je Spajić.

On je kazao da je od ukupno priznatog potraživanja u iznosu od 149,91 miliona EUR, u skladu sa rješenjem Privrednog suda iz novembra 2017. godine, državi u dosadašnjem toku postupka namireno 7,37 miliona EUR.

Najčitanije