fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrepoznati potencijali Godinja i Gornje Lastve

Prepoznati potencijali Godinja i Gornje Lastve

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svjetska turistička organizacija (UNWTO) prepoznala je potencijale Godinja i Gornje Lastve u okviru inicijative Najbolja sela u turizmu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz Ministarstva su kazali da su tokom Generalne skupštine UNWTO-a, koja se održava u Madridu, objavljeni rezultati prvog izdanja inicijative Best Tourism Villages/Najbolja sela u turizmu, a među odabranima u kategoriji za Program unapređenja su sela Godinje iz Bara i Gornja Lastva iz Tivta.

Kroz inicijativu Najbolja sela u turizmu, zemlje članice UNWTO-a imale su pravo da konkurišu sa po tri predloga, a od ukupno 174 prijave proglašena su 44 sela kao najbolja.

„Dio ove inicijative je i Program unapređenja za koji je odabrano 20 sela iz cijelog svijeta, a Crna Gora je jedina zemlja iz koje su uvrštena čak dva sela. Kroz pomenuti program će ovim selima biti pružena podrška od UNWTO-a i njenih partnera, kako bi se postojeći potencijali poboljšali, a ponuda dodatno ispromovisala“, navodi se u saopštenju.

U pismu koje je generalni sekretar UNWTO-a, Zurab Pololikashvili, uputio ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću, navodi se da će Godinje i Gornja Lastva dobiti podršku ove organizacije, kako bi zajednički radili na unapređenju uloge turizma u očuvanju ruralnih područja.

U pismu je navedeno da bi turizam trebalo da bude pokretač razvoja, kako bi se na pravi način valorizovala sela i očuvalo njihovo kulturno i prirodno bogatstvo, kao i autentične vrijednosti.

U okviru zasijedanja Generalne skupštine učestvuje 500 delegata među kojima su ministri turizma zemalja članica, predstavnici brojnih partnerskih organizacija, lideri iz privatnog i javnog sektora iz oblasti turizma.

Crnu Goru na ovoj sjednici predstavlja vršiteljka dužnosti generalne direktorice za razvojne politike u turizmu u Ministartsvu ekonomskog razvoja, Aleksandra Gardašević Slavuljica.

„Generalna skupština prilika je i da se razgovara o odgovoru UNWTO-a na uticaj pandemije i međusobne saradnje zemalja članica. Tokom ovog važnog događaja za turizam, neke od glavnih tema bile su i inovacije, osnaživanje mladih i odnos turizma i ruralnog razvoja“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije