fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrekomjerna ponuda i američko-kineske tenzije spustile cijene

Prekomjerna ponuda i američko-kineske tenzije spustile cijene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 26 USD zbog straha da ublažene mjere suzbijanja pandemije neće otkloniti problem prekomjernog snabdijevanja, a dodatni pritisak stvorile su nove američko-kineske tenzije.

Na londonskom tržištu cijena sirove nafte oslabila je 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 26,14 USD po barelu. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa nižoj cijeni, od 19,15 USD, prenosi SEEbiz.

Mnoge zemlje odlučile su da ublaže mjere kojima nastoje suzbiti širenje pandemije koronavirusa, što bi prema analitičarima trebalo da podstakne skroman oporavak svjetske potražnje za naftom s niskih aprilskih nivoa.

Njihova očekivanja podudarila su se s manjom razlikom u cijenama nafte za isporuke krajem godine u odnosu na one u bližoj budućnosti, što signalizira ublažavanje zabrinutosti za potražnju.

Potražnja je još vrlo slaba pa trgovce i dalje muči manjak skladišnih kapaciteta koji ih je prošlog mjeseca podstakao da se rješavaju kupljene nafte i po cijeni nižoj od nabavne kako bi izbjegli velike troškove skladištenja.

Zabrinutost za potražnju podržavaju i novi makroekonomski podaci koji odražavaju posljedice pandemije. Tako su novi izvještaji iz azijske i evropske industrije pokazala pad aktivnosti na najniži nivo otkada su se počeli objavljivati podaci, odnosno od globalne finansijske krize.

Trgovce je zabrinulo i rasplamsavanje američko-kineskih tenzija.

Tako se na prošlosedmičnu prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa carinama na kineski uvoz nadovezao državni sekretar Mike Pompeo porukom o “značajnim dokazima” u prilog tvrdnji da je koronavirus izašao iz kineske laboratorije.

“Prognoze potražnje stišale su prošlosedmično oduševljenje i to je, zajedno s mogućim novim trgovinskim tenzijama između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, snažno pritislo cijene”, rekla je Paola Rodriguez-Masiu iz Ryoda.

Strah od novog američko-kineskog sukoba podstakao je dolar u odnosu na većinu drugih ključnih valuta, što je takođe zakočilo cijene nafte, jer je smanjilo kupovnu moć imalaca ostalih valuta, a time i potražnju za naftom..

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela korpe njene nafte u petak iznosila 16,52 barela, što znači da je bila 1,53 USD niža nego prethodnog radnog dana.

Najčitanije