fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePrekinut pozitivni niz na Wall Streetu

Prekinut pozitivni niz na Wall Streetu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na Wall Streetu pali su u petak, okončavši ogroman trodnevni rast nakon što su se ponovo pojavile sumnje u sudbinu američke ekonomije i nakon što je porastao broj slučajeva koronavirusa u zemlji.

Dow Jones je pao 4,06 odsto na 21.636,78 bodova, S&P 500 je izgubio 3,37 odsto na 2.541,47 poena, a Nasdaq Composite 3,79 odsto na 7.502,38 bodova, prenosi SEEbiz.

Promet na američkim berzama iznosio je 13,4 milijarde dionica, što je najmanji broj od 5. marta, pokazuju podaci Refinitiva.

Najveće gubitnike imao je vazduhoplovni sektor. Delta Airlines, American Airlines i United Airlines pali su između šest i 11 odsto. Američki ministar finansija Steve Mnuchin rekao je da pomoć koja je namijenjena vazduhoplovnim kompanijama u paketu pomoći nije finansijska podrška i da će odobrena sredstva morati da se nadoknade.

Zastupnički dom usvojio je u petak istorijski paket pomoći koji bi trebalo da omogući američkoj ekonomiji da izbjegne trajnu recesiju pod uticajem pandemije novog koronavirusa.

Američki predsjednik Donald Trump podržava taj paket, najveći ikada usvojen u Sjedinjenim Američkim Državama kojim će se mobilisati dva biliona USD. Da bi stupio na snagu, on treba da ga potiše.

To je najveći paket pomoći koji je Kongres ikada odobrio i odgovara skoro polovini novčanog iznosa koji američka vlada troši godišnje.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...