fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreispitati privatizaciju i kršenja radničkih prava u Pomorskom saobraćaju

Preispitati privatizaciju i kršenja radničkih prava u Pomorskom saobraćaju

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Preispitivanje privatizacije i kršenja prava zaposlenih u hercegnovskom preduzeću Pomorski saobraćaj, kao i mogućnosti smanjenja cijena prevoza na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane, neki su od ključnih koraka koje bi trebalo preduzeti u narednom periodu, samtraju u Pravoj Crnoj Gori.

U hercegnovskom Odboru Prave Crne Gore smatraju da je preduzeće Pomorski saobraćaj, koje obavlja prevoz na trajektnoj liniji Kamenari–Lepetane, pod sumnjivim okolnostima prešlo iz državnog u privatno vlasništvo.

„Prodaja tog profitabilnog preduzeća je obavljena na štetu javnog, a naročito interesa penzionera iz Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) kao prodavca, na čijem čelu je u tom momentu bio funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS), Radoje Žugić“, navodi se u saopštenju.

Iz Prave Crne Gore su podsjetili da je Fond PIO bio vlasnik tog preduzeća, koje je godinama bilježilo milonske profite, a koje je 2004. godine prodato prijateljima crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, braći Dejanu i Dušanu Banu i Željku Mihailoviću.

„Preduzeće je prodato bez tendera, za nešto više od milion EUR. Samo je djelimično plaćeno novcem, dok je ostatak izmiren obveznicama stare devizne štednje, kupljenim po diskontovanim cijenama“, rekli su iz Prave Crne Gore.

Oni smatraju da je Fond PIO na taj način izgubio veliki izvor prihoda, kao i da je problematična sama prodaja kompanije koja ima monopol na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane.

„Jedan bokeljski biznismen tvrdi da mu je sugerisano da odustane od kupovine Pomorskog saobraćaja. Prema tome, treba preispitati zakonitost privatizacije preduzeća“, kazali su iz Prave Crne Gore.

Oni su poručili da bi trebalo ispitati slučajeve kršenja radničkih prava u Pomorskom saobraćaju, jer je zbog protesta zaposlenih otpušten predsjednik Sindikata preduzeća, Ivan Vučinović.

Iz Prave Crne Gore su dodali da su se prelaskom Pomorskog saobraćaja u privatno vlasništvo pojavili novi problemi, jer sadašnji vlasnici nijesu dozvolili besplatan prevoz u hitnim slučajevima za vozila Hitne pomoći, policije i Vojske.

„Tako je Ministarstvo odbrane bilo prinuđeno da zaključi ugovor o korišćenju usluga prevoza trajektom na relaciji Kamenari-Lepetane sa preduzećem Pomorski saobraćaj, u vrijednosti od pet hiljada EUR za godinu“, rekli su iz Prave Crne Gore.

Oni su podsjetili i da je ugovor na osnovu kojeg je Pomorski saobraćaj imao pravo na održavanje trajektnog prevoza između Kamenara i Lepetana istekao 31. decembra 2018. godine.

„To preduzeće još obavlja saobraćaj na toj liniji i pored isteka ugovora, tako da je potrebno riješiti problem koncesionara“, navodi se u saopštenju Prave.

Oni smatraju i da su visoke cijene prevoza trajektima posebno problematične za građane Herceg Novog, koji zbog posla ili obrazovanja moraju često da putuju u druge opštine.

„Tokom ljetnje turističke sezone Pomorski saobraćaj podiže cijene prevoza trajektom, što dodatno opterećuje stanovnike opština u Boki Kotorskoj. Na te cijene se žale i autobuski prevoznici, zbog čega ih je neophodno smanjiti“, rekli su iz Pomorskog saobraćaja.

Oni su naveli da postojeći prevoznik monopolskim cijenama neopravdano zarađuje milionski profit na štetu građana Herceg Novog, Tivta i Kotora, ali i ostalih građana Crne Gore koji koriste trajektnu liniju.

„Smanjenje cijena se može postići uvođenjem jednog ili više novih prevoznika na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane i limitiranjem cijena prevoza trajektom“, poručili su iz Prave Crne Gore.

Najčitanije