fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPregovori sa bankama o kreditima za privredu

Pregovori sa bankama o kreditima za privredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija tražilo je od komercijalnih banaka da dostave predloge uslova po kojima bi plasirale kredite privredi u okviru trećeg paketa mjera, nakon čega će taj resor procijeniti koji su najbolji ponuđeni uslovi, saznaju Vijesti u bankarskom sektoru.

Vlada je rebalansom budžeta za razvojne projekte obezbijedila ukupno 120 miliona EUR koji će se plasirati preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i komercijalnih banaka.

Planirano je da banke obezbijede istu sumu novaca iz svog kreditnog portfolija. Od tih 120 miliona EUR, 70 miliona će država dati direktno, a 50 miliona će se uzimati od Evropske investicione banke (EIB) uz garanciju Vlade.

“Ministarstvu finansija dostavljamo ponude i očekujemo da će u narednim danima biti definisani konačni uslovi. Kada je riječ o kamatnoj stopi za te kredite, ona bi trebalo da bude u istom nivou kao kod IRF-a, odnosno do oko četiri odsto“, kazalo je više sagovornika za Vijesti.

Oni su naveli da će kamata biti niža od one koja je sada na tržištu za privredu. Sada na tržištu nema kamatne stope za privredu koja je ispod pet odsto.

Vijesti nezvanično saznaju od izvora iz izvršne vlasti da banke, prema do sada dostavljenim ponudama, nude kamatu od oko dva do pet odsto. I od ostalih uslova kredita će zavisiti koje će ponude izabrati kao najpovoljnije za podršku privredi.

Čeka se odgovor od Ministarstva finansija, kojim rukovodi ministar Darko Radunović, na pitanja u kojoj fazi su pregovori sa predstavnicima banka o definisanju uslova pod kojima će se plasirati novac privredi i kada se može očekivati završetak razgovora.

U Ministarstvu su kazali da je većina banaka dostavila ponude, a skoro sve najavile da će učestvovati, te da se ubrzo očekuje konačni dogovor.

Premijer, Duško Marković, je nedavno ponovio da teret teškog vremena ne može i ne smije da podnese samo država, te da nije dobro da je tokom prethodna četiri mjeseca rast kredita IRF-a veći od rasta kredita kod 13 banaka i to prema svim sektorima.

“Ne da nije dobro, nego bih rekao da je to nedopustivo. I nije IRF prekomjerno finansirao, već su banke finansirale nedovoljno”, rekao je Marković.

Vlada je prikazala da četvorogodišnja podrška zbog korona krize ukupno vrijedi 1,22 milijarde EUR.

Od ukupne sume 1,09 milijardi EUR se odnosi dominantno na željene investicije na srednji i duži rok i planirane projekte koji se godinama provlače kroz neostvarene državne strategije.

Kratkoročna podrška je procijenjena na 127,4 miliona EUR. U ovoj godini ukupna pomoć države iznosi 281 milion EUR kratkoročno, na srednji i duži rok, gdje je značajan udio kredita koje će privreda vraćati, subvencioniranje kamatnih stopa na reprogram straih kredita kod banaka i IRF-a, povoljnije pozajmice za likvidnosti.

Trećim paketom mjera države i željenih ciljeva, uvedene su i nove kreditne linije IRF-a, nazvane za očuvanje likvidnosti firmi i radnih mjesta, u okviru kojih će kamatne stope biti u rasponu od 2,3 do 3,5 odsto.

IRF je za tu namjenu kreirao tri vrste kreditnih linija od kojih je prva za finansiranje obrtnog kapitala u turizmu, a druga u ostalim sektorima i treća linija je kratkoročno finansiranje.

Te linije predstavljenje su brošuri Vlade nazvanoj treći paket socio-ekonomskih mjera. Za finansiranje obrtnog kapitala u turizmu i ugostiteljstvu moguće je dobiti do dva miliona kredita na sedam godina po kamatnoj stopi od 2,3 do tri odsto i grejs periodom od dvije godine uz subvenciju države za kamatnu stopu tokom trajanja grejs perioda.

Za obrtna sredstva za ostale sektore moguće je dobiti krediti do tri miliona na sedam godina uz kamatnu stopu od 2,3 odsto do 3,5 odsto uz grejs period od godinu, a kredite za kratkročna finansiranja IRF će odobravati u iznosu do milion EUR po kamati od 2,4 do 2,9 odsto na godinu, uz grejs period od tri mjeseca.

IRF će na postojeće kredite koje već ima u svom portfoliju smanjiti kamate za 0,5 procentnih poena. U portfoliju IRF-a su dostupni krediti do pet miliona EUR, a kamatna stopa se kreće u rasponu od nula do četiri odsto.

Za poljoprivredu i proizvodnju hrane se može dobiti do tri miliona na 12 godina sa grejs periodom do četiri godine i kamatnoj stopi od 2,3 do 3,5 odsto.

Za turistički sektor dostupni su krediti do pet miliona na 12 godina i grejs periodom do četiri godine po kamati od 2,3 do 3,5 odsto.

Novac se može koristiti za završetak početih investicija u hotelske kapacitete, izgradnju novih hotelskih kapaciteta, rekonstrukciju, adaptaciju, opremanje i kupovinu postojećih hotela, unapređenje turističke infrastrukture i vanpasionske potrošnje.

Za podršku ugostiteljstvu može se dobiti do tri miliona EUR na deset godina sa grejs periodom od dvije godine uz kamatnu stopu od 2,8 do 4 odsto.

Za sektor proizvodnje IRF nudi kredite do tri miliona eura po kamatnoj stopi od 2,8 do četiri odsto na period od osam do 12 godina.

Klasterima se nudi dva miliona na osam godina po kamati od 2,3 do 3,5 odsto uz dvije godine grejs perioda, a za samozapošljavanje visokoškolaca, žena i tehnoloških viškova kamate su od nula do četiri odsto.

Najčitanije