fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPregovori o preuzimanju mola Delta city

Pregovori o preuzimanju mola Delta city

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jedna od vodećih izraelskih kompanija BIG-shopping centers pregovara o kupovini podgoričkog šoping mola Delta city, saznaju Vijesti.

Informaciju da BIG pregovara o preuzimanju šoping mola u Crnoj Gori objavili su izraelski mediji ne navodeći o kojem je šoping molu riječ.

”BIG izvještava da je podružnica kompanije CEEBIG.B.V u naprednim pregovorima i da će steći 100 odsto akcijskog kapitala ciljane kompanije osnovane u Crnoj Gori koja posjeduje aktivan trgovački centar u Crnoj Gori. Taj centar godišnje generiše neto prihod od 7,6 miliona EUR, a vrijednost ugovorene imovine je 95 miliona EUR”, prenose izraelski mediji.

Završetak transakcije, kako navode izraelski mediji, podliježe potpisivanju konačnog i obavezujućeg sporazuma za koji se očekuje da će uključiti niz prethodnih uslova, uključujući završetak bankarskog finansiranja i dobijanje odobrenja od Agencije za zaštitu konkurencije u Crnoj Gori.

Iz Delta city-ja u ponedjeljak nijesu željeli da komentarišu informacije o prodaji.

Najveći šoping mol u Crnoj Gori Delta city je izgradila kompanija Delta holding, srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, a za posjetioce je zvanično otvoren u oktobru 2008. godine.

Vrijednost ove investicije Delta holdinga je bila 60 miliona EUR, dok investicije njenih poslovnih partnera u zakupljeni poslovni prostor iznose 12 miliona EUR.

Mišković je 2016. godine prodao tržne centre Delta city u Beogradu i Podgorici, a kupac je bio južnoafrički investicioni fond Hyprop investment limited, koji je objavio da je od srbijanske kompanije Delta Real Estate, koja je dio Delta holdinga, kupio ova dva tržna centra za 202,75 miliona EUR. Južnoafrički investicion fond je beogradski šoping mol kupio za 127,75 miliona EUR, od čega je 112 miliona prodajna cijena, dok je nešto manje od 16 miliona isplaćeno za dugove bankama.

Delta city u Podgorici prodat je za 75 miliona EUR, od čega je 60 miliona cijena objekta, a nešto manje od 15 miliona je potrošeno na bankarske zajmove.

Podgorički šoping mol zauzima površinu od 24 hiljade metara kvadratnih.

BIG, kako piše na zvaničnom sajtu kompanije, je vodeća grupa u Izraelu u razvoju koncepta za otvorene trgovačke centre i životni stil, a kompanija je osnovana 1994. godine. BIG posluje i upravlja sa trenutno 26 trgovačkih centara i tržnih centara u Izraelu, a još šest je u razvoju, na površini od 363 hiljada metara kvadratnih.

Osim toga, ima oko 25 trgovačkih centara u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), 11 centara u Srbiji i tri logistička centra u Francuskoj. Sjedište kompanije se nalazi u Izraelu, a ima dva dodatna sjedišta u SAD-u i Srbiji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...