fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreduzimaju mjere kako bi sanirali ekonomske posljedice koronavirusa

Preduzimaju mjere kako bi sanirali ekonomske posljedice koronavirusa

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Lokalna samouprava Opštine Nikšić, zajedno sa Vladom, preduzima mjere kako bi se sanirale ekonomske posljedice koronavirusa.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović, kazao je da dosta firmi, ugostiteljskih objekata i zanatlijskih radnji ne radi, i po tom je pitanju potrebna pomoć Opštine.

“Tu će vjerovatno biti smanjena stopa poreza kako za zaposlene, tako i za one koji ne rade. Tako da će neplaćanjem poreza, pa i dohodaka za fizička lica, opštinski budžet biti smanjen. Mi sada to proračunavamo i upoznaćemo Vladu da se prema tome odnose”, rekao je Grbović.

On smatra da je veoma važno da se mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) poštuju, jer što se budu bolje poštovale, to će biti kraći period te borbe.

On je za Infobiro kazao da bi do kraja maja trebalo da se izađe iz novonastale situacije.

“Mi smo u januaru raspisali tendere i imamo dosta projekta koji Opština jednim djelom finasira. Nastavićemo sa tim poslovima da bismo pomogli firmama i da se neka sredsva slivaju i u državni budžet. Mi ćemo dati maksimum i nadamo se da ćemo izaći i zdraviji i pametniji iz ove situacije”, poručio je Grbović.

On je podsjetio da je u Nikšiću formiran karantin na Ski centru Vučje, gdje je smješteno 37 ljudi koji su došli iz inostranstva. Formiran je i opštinski štab za borbu protiv koronavirusa.

“Takođe, imamo i dobro organizovanu službu Crvenog krsta i Dnevnu službu za socijalne slučajeve. Te službe su podijelile oko 300 paketa. Pored njih, organizacija Help je podijelila 230 paketa, a Opština je uplatila Crvenom krstu deset hiljada EUR, da bi obezbijedili još tih pakata, i naravno, dijelila se hrana za one koji su ugroženi”, rekao je Grbović.

Rukovodioci u lokalnoj upravi su, kako je podsjetio, od martovske plate izdvojili po 50 odsto koje će proslijediti NKT-u.

Opština je na taj račun uplatila 30 hiljada EUR, koje se mogu upotrijebiti za nabavku respiratora i svega što je neophodno.

Dodatno, lokalni Crveni krst, Narodna kuhinja, Opština i Socijalno su se umrežili za prve potrebe građana, poput hrane i lijekova.

Kako je poručio potpredsjednik Opštine Dragan Perović, volonteri dostavljaju sve potrepštine i građanima koji žive na udaljenim područjima Nikšića.

“Javilo se oko 625 građana, koji imaju različite potrebe. Podijelili smo oko 600 paketa hrane, negdje do 30 EUR vrijednosti. Time se bave volonteri Crvenog krsta. Njih 50 ovih dana te pakete isporučuju na kućnu adresu”, naveo je Perović.

Takođe, dostavljaju lijekove za oko 25 građana, neki koriste usluge volontera i za plaćanje računa.

Tu je Narodna kuhinja, koja dnevno isporuči oko 275 obroka.

“Takođe, moram odati priznanje privrednicima Nikšića, na čelu sa predsjednikom Opštine, koji su pritekli u pomoć, a sve te donacije idu preko Crvenog krsta direktno do građana”, rekao je Perović.

Prema ocjeni načelnika opštinske Komunalne policije, Novice Milovića, građani Nikšića generalno poštuju novousvojene mjere NKT-a.

“Naravno, uvijek ima nesavjesnih pojedinaca, ali oni su krivično procesuirani”, saopštio je Milović.

Najčitanije