fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstoji unaprjeđenje saradnje dvije prijateljske zemlje

Predstoji unaprjeđenje saradnje dvije prijateljske zemlje

Podgorica, Banja Luka, (MINA-BUSINESS) – Između privatnih sektora Crne Gore i Republike Srpske postoji postoji dobro razumijevanje i saradnja, ali predstoji dodatno jačanje institucionalnih veza i dosta posla na poboljšanju i jačanju spoljnotrgovinske razmjene.

Crnogorski ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, Jakov Milatović i Milojko Spajić, sastali su se danas sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović i ministarkom trgovine i turizma u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine (BiH), Suzanom Gašić.

Cvijanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, kazala da je sa crnogorskim ministrima razgovarala o svim onim stvarima o kojim treba da razgovaraju oni koji žive u istom okruženju, koji su geografski upućeni jedni na druge i koji su opredijeljeni da njeguju regionalnu saradnju.

“Postoji potreba jačanja naših odnosa, govorim o svim zemljama u našoj regiji, posebno u domenu onoga što će značiti bolju infrastrukturu i bolju privrednu povezanost“, navela je Cvijanović.

Ona je kazala da se, kada su u pitanju infrastrukturni projekti, razgovaralo o izgradnji puta za koji su počele da se sprovode određene predradnje.

U pitanju je Brod na Drini-Foča, odnosno put Hum-Šćepan polje, što je negdje oko 20 kilometara u Republici Srpskoj i nekih 25,4 kilometra puta kada je u pitanju Crna Gora.

„To je vrlo zahtjevan projekat. Evropska komisija (EK) je finansirala dio koji se odnosi na izradu projektne dokumentacije, a sada predstoje sve one druge etape i faze kako bi se moglo ući u realizaciju projekta koji je predviđen 2023. godine“, precizirala je Cvijanović.

Milatović i Spajić su obavijestili Cvijanović i o drugim infrastrukturnim povezivanjima, kao i olakšici koja će uslijediti veoma brzo za sve koji putuju i koriste dionice koje povezuju Republiku Srpsku i Crnu Goru.

„Raduje nas takođe i najava uspostavljanja i pregovori koji su u toku, kada je u pitanju avio čarter linija između Banja Luke i Tivta, za šta su građani posebno zainteresovani“, rekla je Cvijanović.

Ona je kazala da je zajednički konstatovano da je spoljnotrgovinska razmjena na zabrinjavajuće niskom nivou.

„Želimo da prebacimo na teret dvije vlade da se operativno pristupi svakom od ovih pitanja i da vidimo na koji način možemo omogućiti našim građanima sve ono što jesu stvarne olakšice“, poručila je Cvijanović.

Milatović je saopštio da je ovo njegova i Spajićeva prva radna posjeta Banja Luci i da su tu kako bi dali neki novi impuls saradnje između Crne Gore i Republike Srpske i BiH.

„Mislim da to naši građani očekuju od nas. Želimo da neko vrijeme koje je u prethodnom periodu izgubljeno, ubrzamo, da odradimo neke stvari koje se očekuju od dvije prijateljske zemlje i da dodatno damo zamajac ekonomskim odnosima između BiH, Republike Srpske i Crne Gore“, saopštio je Milatović.

On je podsjetio na projekte na kojima se intenzivno radilo u prethodnom periodu, kao što su otkup putarine na putnom pravcu između Trebinja i Herceg Novog.

„Mislimo da je to vrlo važno i u kontekstu predstojeće turističke sezone. Takođe, veoma brzo će uslijediti i potpisivanje četiri aneksa Sporazuma o zajedničkim graničnim prelazima na sva četiri putna pravca koja spajaju Crnu Goru sa BiH, odnosno Republikom Srpskom. To će dati jednu novu dimenziju, prije svega u dijelu unapređenja razmjene roba između naše dvije prijateljske zemlje kao i jednu dodatnu dinamiku predstojećoj turističkoj sezoni“, ocijenio je Milatović.

On je rekao da je Crna Gora dobar susjed, da je nova Vlada otvorila granice prema susjednim zemljama i da očekuju veliki broj turista iz Republike Srpske.

„Granice su slobodne, epidemiološka situacija u Crnoj Gori je poprilično dobra, ona se stabilizovala i očekujemo puno bolju turističku sezonu nego što je bila prošle godine. Taj krah koji se desio u turizmu u Crnoj Gori prošle godine je bio prije svega uslovljen nekim zaista politički motivisanim odlukama prethodne Vlade kada je u pitanju Republika Srpska, BiH i Srbija. To je u potpunosti bilo protivno ekonomskim interesima Crne Gore što smo mi kao nova Vlada promijenili”, dodao je Milatović.

Spajić je pozvao sve građane iz Republike Srpske i BiH da ove godine provedu ljetnji odmor u Crnoj Gori, koristeći upravo one putne pravce na kojima se neće naplaćivati putarina.

“Kao ministar finansija i socijalnog staranja moram pohvaliti izlazak na tržište Republike Srpske na londonsku berzu. Znamo koliko je to jedan težak i zahtjevan posao i koliko treba zalaganja, to je bitan korak prema diverzifikaciji finansiranja i diverzifikaciji ekonomije bilo koje zemlje i čestitam im na tome“, kazao je Spajić.

Gašić je rekla da je cilj sastanka bilo uspostavljanje instutucionalnih veza i povezanosti i saradnje dvije zemlje, prije svega radi građana Crne Gore, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

“Naš cilj je da uspostavimo dobre odnose gdje će korist imati i svi građani. Jedan od koraka je i uvođenje avio-linije i rješavanje drugih pitanja koja su pred nama, a sve u cilju poboljšavanja uslova i za rast i razvoj naših zemalja“, kazala je Gašić.

Milatović i Spajić razgovarali su danas i sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o potrebi jačanja regionalne saradnje u svim oblastima.

Na sastanku je razgovarano i o potrebi realizacije infrastrukturnih projekata od obostranog interesa.

Sagovornici su konstatovali da je od velikog značaja i jačanje ekonomskih veza, posebno u oblasti turizma, kao i zajedničko ulaganje u kapitalne infrastrukturne projekte koji su od interesa za Republiku Srpsku, BiH i Crnu Goru.

Milatović i Spajić posjetiće danas i Sarajevo gdje će se u sastati sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Zoranom Tegeltijem.

Najčitanije