fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljene prilike koje nudi plava ekonomija

Predstavljene prilike koje nudi plava ekonomija

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Rad na takozvanim plavim projektima pokazao je da se treba usmjeriti na podizanje kapaciteta dijela privrede koji pripada plavoj ekonomiji i ima potencijala da utiče na ukupni rast, ocijenila je vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

Ona je na konferenciji o pomorstvu, koju organizuje Pomorski fakultet Univerziteta Crne Gore povodom 62 godine od osnivanja u hotelu Cattaro u Kotoru, pohvalila ideju okupljanja institucija koje se u bilo kom segmentu bave plavom ekonomijom.

„Smatram da ovu konferenciju treba da iskoristimo kao priliku za bolje povezivanje te, na bazi toga, sinergetsko djelovanje u pravcu razvoja ovog segmenta ekonomije, koji sve više dobija na značaju na nivou regionalnih i ukupnih evropskih politika“, rekla je Drakić.

Drakić je, kako je saopšteno iz PKCG, navela da Privredna komora trenutno implementira pet projekata na ovu temu, više njih je uspješno završeno, a za neke nove se apliciralo.

„Dosadašnji rad na takozvanim plavim projektima pokazao je da se treba usmjeriti na podizanje kapaciteta unutar naše institucije, a i među dijelom privrede koja pripada plavoj ekonomiji i ima potencijala da utiče na ukupni rast baziran prije svega na inovacijama“, kazala je Drakić.

Ona je uputila i čestitku domaćinu povodom 62 godine uspješnog trajanja i rada Pomorskog fakulteta, ističući da je riječ o tradiciji vrijednoj dubokog poštovanja, kroz koju je ova obrazovovna ustanova stvarala uspješne kadrove, čiji je kvalitet prepoznavala i prepoznaje svjetska pomorska industrija.

Obraćanja povodom otvaranja konferencije imali su dekan Pomorskog fakulteta Špiro Ivošević, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, i Neda Ojdanić iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta.

Na otvaranju je govorila i direktorica Sektora za projekte u Privrednoj komori Tanja Radusinović, koja je ukratko predstavila insitituciju i projektne aktivnosti koje su u toku, a koje su podržali različiti programi finansirani uglavnom iz sredstava Evropske unije.

PKCG i Institut za moderne tehnologije Crne Gore su danas, u okviru konferencije, organizovali Forum plavog rasta i panel diskusiju na temu Razvojne prilike koje nudi ekonomija plavog rasta.

U okviru Foruma plavog rasta koji je ogranizovan u okviru drugog dana, a koji je vodila Marija Raspopović iz Privredne komore, predstavljeni su projekti, projektne aktivnosti i ostvareni rezultati u oblasti plavog rasta koje realizuju institucije i organizacije u Crnoj Gori, a sve u cilju boljeg povezivanja između različitih vrsta aktera i dalje saradnje među njima.

Ispred Privredne komore na Forumu se prisutnima obratila Sandra Perić, koja je predstavila projekat BLUEfasma, njegove ciljeve, dosadašnje aktivnosti koje su realizovane, postignute rezultate i aktivnosti planirane za naredni period.

Perić je najavila finalni događaj BLUEfasma projekta i završnu konferenciju projekta u Crnoj Gori koja će u junu naredne godine okupiti relevantne aktere iz zemlje i inostranstva.

“Intencija Privredne komore je da ovaj događaj bude organizovan kao dvodnevna konferencija, koja će se baviti svim pitanjima vezanim za more. To znači da će pored ribarstva i akvakulture, ovaj događaj obuhvatiti i teme kao što je saobraćaj, pomorstvo, marina turizam, turizam uopšte, ICT i inovacije u plavoj ekonomiji”, rekla je Perić.

Pored BLUEfasma projekta, Perić je predstavila i projekte Shipmentt, koji se tiče jačanja intelektualne svojine i procesa transfera tehnologija u sektorima zelene mobilnosti, i Blueair koji ima za cilj da ojača institucionalne kapacitete država i regiona jadransko-jonske oblasti u definisanju zajedničkog pristupa sprovođenju politike pametne specijalizacije u oblasti plavog rasta na makroregionalnom nivou.

Pored Privredne komore, u okviru Foruma plavog rasta i panel diskusije Razvojne prilike koje nudi ekonomija plavog rasta svoje projekte u oblasti plave ekonomije predstavili su Institut za savremene tehnologije Crne Gore, Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, Naučno-tehnološki park Crne Gore i Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis.

“Bluefasma je projekat osnaživanja inovativnih kapaciteta malih i srednjih preduzeća, pomorskih klastera i mreža u MED priobalnim područjima sa ciljem pružanja podrške cirkularnoj ekonomiji i plavom rastu u ribarstvu i akvakulturi”, navodi se u saopštenju.

Taj projekat teži da pokrene promjene u sektoru ribarstva i akvakulture mediteranskih ostrva i priobalnih područja pojačavanjem prilagođenosti praksi cirkularne ekonomije (CE). Projekat se odnosi na problem kontinuiranog transnacionalnog izazova iscrpljivanja prirodnih resursa i manjka inovacija u oblasti ribarstva/akvakulture i cirkularne ekonomije.

U okviru ovog projekta sprovedene su brojne aktivnosti. Jedna od značajnijih je pokretanje online platforme Bluefasma koja je dizajnirana da podstakne i razvije Bluefasma alate u toku trajanja ovog projekta. Očekuje se da će raspoloživa rješenja data putem platforme povećati sposobnost plavih aktera i ojačati transnacionalnu saradnju prema plavoj cirkularnoj ekonomiji.

Bluefasma se sprovodi od novembra 2019. godine, a realizuje u okviru prioritetne ose 1 – promovisanje inovativnih kapaciteta na prostoru Mediterana za razvoj pametnog i održivog rasta i finansira kroz Interreg Mediteranski program. Pridruženi partner PKCG je Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora, a planirano je da traje do juna naredne godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...