fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljen novi program koncesionog korišćenja šuma

Predstavljen novi program koncesionog korišćenja šuma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi program koncesionog korišćenja šuma, koji je predstavljen u Privrednoj komori (PKCG), omogućiće drvoprerađivačima bolji pristup sirovini, posebno malim i mikro preduzećima koji su do sada teško dolazili do nje.

„Gazdovanje državnim šumama, kao dobrom od javnog interesa, na ekološki održiviji, socijalno odgovorniji i ekonomski efikasniji način, razlozi su za uspostavljanje novog organizacionog modela“, saopšteno je iz PKCG.

Nova organizovanost će, kako je objašnjeno na sjednici Odbora udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti, uzeti u obzir postojeće stanje šuma i šumarstva, šumarsku tradiciju, kadrovske potencijale, ograničenja, realne mogućnosti i potrebe razvoja drvne industrije.

Na sjednici je konstatovano da će se na odgovarajući način uzeti u obzir i postojeći koncesioni ugovori, koji će, ukoliko budu poštovani, ostati u trajanju do njihovog isticanja.

„U tom smislu će se zapravo raditi na uspostavljanju složenog, dualnog sistema korišćenja državnih šuma – preko državnog privrednog društva i koncesionara“, dodali su iz PKCG.

Privrednici su, govoreći o aktuelnom poslovanju, saopštili da je ograničenje izvoza šumskih drvnih sortimenata najvažnija mjera koja je usvojena u posljednje vrijeme i dala je dobre rezultate.

Odbor je razmotrio i Informaciju o privrednim kretanjima u periodu od januara do aprila i dopunu Programa gazdovanja šumama za ovu godinu.

Na osnovu podataka Uprave za šume, ukupna ostvarena proizvodnja neto drvne mase za četiri mjeseca ove godine iznosi 40,08 hiljada metara kubnih, od čega četinara 25,43 hiljade, a lišćara 14,64 hiljade kubika.

Proizvodnja je veća 57,58 odsto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Načelnik Direkcije za drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Goran Đalović, kazao je da su svi podaci prije koronakrize izgledali optimistično.

„Prema podacima Poreske uprave (PU) ovaj sektor je bilježio rast prometa i broja zaposlenih“, objasnio je Đalović.

Pitanje pristupa sirovini i njeno korišćenje, prema riječima pojedinih proizvođača, nije na odgovarajući način riješeno.

„Koncesije za dodjelu drvne mase iz plavskih šuma odlaze velikim drvoprerađivačima van Opštine. Ovdje ne može da se kupi ni kubik daske za šalovanje, niti krovne konstrukcije, a kamoli tehničkog drveta. Naši privrednici, koji još nijesu zatvorili firme, ne mogu ni da koriste kredite koji se daju pod povoljnim uslovima, jer ih ne mogu vraćati usljed nedostatka sirovine“, objasnio je predstavnik drvoprerađivača Plava, Esad Barjaktarević.

Plavske šume su ove godine bile na udaru vjetra i izvaljen je određeni broj drveća.

Drvoprerađivači traže da im se dodijeli pomenuta izvala, jer bi to doprinijelo razvoju ove djelatnosti i otvaranju novih radnih mjesta.

Direktor Uprave za šume, Nusret Kalač, je konstatovao da je time što je na području Plava formiran nacionalni park jasno pokazano da dugoročni razvoj tog područja ne treba temeljiti na drvopreradi.

„Uz svo uvažavanje i razumijevanje, ovdje ne postoji prostor za dogovore, već samo za sprovođenje zakona koji kaže da se šume daju na korišćenje preko konkursa. Crna Gora je jedinstveno tržište i pozivi za dodjelu sirovina se odnose na sva preduzeća u našoj zemlji“, poručio je Kalač.

Ono što se, prema njegovim riječima, može učiniti jeste da se uputi apel drvoprerađivačima iz drugih opština da se ne jave na poziv za dodjelu izvale, te tako omoguće plavskim mikro i malim privrednicima da dobiju taj posao.

Drvoprerađivač iz Plava, Fedi Marković, ocijenio je da su uslovi tendera za dodjelu koncesija isuviše rigorozni i da ih je potrebno mijenjati, kako bi lokalni privrednici mogli doći do sirovine.

„Red bi bio da izađete u susret zahtjevima jedne od najmanje razvijenih opština i podstaknete zapošljavanje u drvopreradi“, rekao je Marković.

On je dodao da je formiranje nacionalnog parka negativno uticalo na drvopreradu u Plavu.

Državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, Milosav Anđelić, ocijenio je da inicijativa iz Plava dolazi u pravi čas, u vrijeme reorganizacije koncesionog korišćenja šuma.

On smatra da postoji mogućnost da plavski prerađivači dođu i do drveta iz nacionalnog parka, odnosno onih količina koje su predviđene za sječu.

„Program reorganizacije daće brojne benefite malim i mikro preduzećima i priliku ruralnim područjima za razvoj privredne aktivnosti“, rekao je Anđelić.

Privrednici su na sjednici ocijenili i da je potrebno, usljed smanjenog izvoza zbog koronavirusa, predložiti Vladi da se u treći paket mjera podrške ekonomiji uključi oslobađanje od posebne naknade koja sada iznosi deset odsto.

To bi, prema njihovim riječima, bilo podsticajno za drvoprerađivače u uslovima krize.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...