fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavili programe podrške za razvoj privrede

Predstavili programe podrške za razvoj privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Programi za razvoj prerađivačke industrije, zanatstva i za unapređenje konkurentnosti, koje je kreiralo Ministarstvo ekonomskog razvoja, vrijedni preko pet miliona EUR, biće značajna podrška privrednicima, saopšteno na radnom sastanku u Podgorici.

Na te programe će, po olakšanim procedurama, moći da se prijavljuju privrednici od početka marta do kraja septembra.

Radni sastanak povodom predstavljanja Programa podrške za razvoj privrede, organizovala je Unija poslodavaca (UPCG) sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja.

Sastanku su prisustvovali i privrednici – članovi UPCG, prenosi PR Centar.

Predsjednik UPCG, Predrag Mitrović, kazao je da je dobro što program podrške, koji se danas prezentuje, počinje već u martu, kao i da će poseban značaj od njegove implementacije imati preduzeća u manje razvijenim krajevima, odnosno na sjeveru Crne Gore.

“Ta podrška će mnogo značiti za sjever, ali i za poslodavce koji će planirana sredstva usmjeriti u unapređenje poslovanja tokom turističke sezone. Takođe, ove programske linije podrške veoma su važne za žene i mlade, mikro i mala preduzeća, kao i one koji posluju u sektoru zanatstva. Iako su potrebe privrede veće, vjerovatno se u ovom trenutku i ne može očekivati više”, smatra Mitrović.

Državna sekretarka za razvojne ekonomske politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, kazala je da su ukupna sredstva za tri programa koje je kreiralo Ministarstvo 5,2 miliona EUR.

Tu spadaju program za razvoj prerađivačke industrije vrijedan milion EUR, program za razvoj zanatstva u iznosu od 200 hiljada EUR i program za unapređenje konkurentnosti od četiri miliona EUR.

“Cilj ovih programa je unapređenje poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća, zanatlija i što veći doprinos razvoju prerađivačke industrije“, navela je Lipovina-Božović.

Kako je dodala, osim većeg intenziteta podrške i jednostavnije procedure za prijavu, ovaj paket Programa predviđa uvećan procenat bespovratne podrške za preduzeća koja posluju u manje razvijenim opštinama, sa akcentom na sjeverni region.

Ona je saopštila da su program i platforma kreirani tako da se u potpunosti digitalizuje proces.

“Od privrede nećemo tražiti dodatna dokumenta koju državna uprava po službenoj dužnosti može da pribavi. Taj dio ćemo mi odraditi međuresorno. Takođe, sva dokumenta koja, eventualno, morate da dostavite, dostavljaće se u elektronskoj formi na način što čak nećete morati ni obrasce da popunjavate i skenirate, nego direktno pristup na platformu”, objasnila je Lipovina-Božović.

Ona je istakla da je od ove godine prvi put otvorena mogućnost da preduzeća, koja su nova u biznisu, mogu da se prijave za pomoć.

“Ovaj program će biti uspješan onoliko koliko zajedno budemo uspješno sarađivali i na pravi način iskoristili benefite koje imamo. Vjerujemo da je to dobar pravac da u narednom periodu kreiramo nove, možda, još bolje programe, ali sigurno u zajedničkoj sinergiji”, poručila je Lipovina-Božović.

Generalna sekretarka UPCG, Suzana Radulović, rekla je da je otklonjeno mnogo toga što je ljudima predstavljalo problem da apliciraju na prethodne programe podrške.

“Iz ugla privrede postoji problem u Zakonu o klasifikaciji djelatnosti, jer ne odgovara trenutnom stanju i možda bi trebalo razmisliti o izmjenama u tom pravcu”, smatra Radulović.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti, Olivera Vukajlović, kazala je da će javni poziv biti raspisan početkom marta i da će privrednici moći da se prijavljuju do 30. septembra.

“Želimo da privredi bude ostavljeno dovoljno vremena za prijavu i implementaciju aktivnosti, a uvažili smo i mnoge sugestije koje su imali kako bi na što lakši način stigli do podrške” kazala je Vukajlović.

Ona je objasnila da će prijave biti obrađivane onako kako budu pristizale, a sredstva refundirana onako kako se bude odlučivalo po prijavama.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja, odgovarajući na pitanja zainteresovanih, pojasnili su da, kada je u pitanju program za unapređenje konkurentnosti, trgovina nije dozvoljena djelatnost koja može biti predmet bespovratne podrške.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za industrijski i regionalni razvoj, Renata Milutinović, objasnila je da je šifra djelatnosti, za one koji apliciraju za program za nabavku opreme, odnosno program za modernizaciju preređivačke industrije, i dalje ostala pod istim uslovima, ali ono što je omogućeno prošle godine i ove je ostalo u programu, a to je da će biti odobrena pomoć svakome ko dokaže da se bavi dijelom proizvodnje.

Tokom dvosatne diskusije, nešto više od 50 privrednika, članova UPCG, imalo je mogućnost da postave pitanja i time otklone nedoumice vezano za sam proces aplikacije i primjene konkretnih vidova podrške, kao i da ukažu na određena pravila iz prethodnih godina koje treba unaprijediti i dodatno prilagoditi potrebama biznis zajednice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije