fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredsjednik Privrednog suda odbio da razriješi Zejaka

Predsjednik Privrednog suda odbio da razriješi Zejaka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić, odbio je zahtjev zaštitnice imovinsko-pravnih interesa države, Bojane Ćirović, za razrješenje Saše Zejaka dužnosti stečajnog upravnika Montenegro Airlinesa (MA).

Jovanić je u rješenju od 24. novembra naveo da ne postoje razlozi za razrješenje Zejaka, shodno članu 38 Zakona o stečaju. Tim članom je predviđeno razrješenje ako stečajni uparvnih ne ispunjava obaveze, ne poštuje rokove, postupa pristrasno u odnosu na pojedine povjerioce, te ako godinu nakon ispitnog ročišta nije unovčio i osigurao imovinu stečajne mase ili nije tražio saglasnost odbora povjerilaca kada je potrebna, piše Pobjeda.

“Sud nalazi da u radnjama stečajnog upravnika koje navodi zaštitnik nema propusta koje zakon propisuje kao uslove za razrješenje”, naveo je Jovanić u rješenju u koje je Pobjeda imala uvid.

Ćirović je tražila razrješenje Zejaka, jer joj nije dostavio popis materijalne imovine MA, što je protumačila kao opstrukciju države i zloupotrebu funkcije.

“Neosnovano se u predlogu za razrješenje navodi da nepostupanjem po zahtjevu za dostavljanje popisa materijalne imovine stečajni upravnik zloupotrebljava funkciju i namjerno uskraćuje informacije podnosiocu predloga. Sud je utvrdio da stečajni upravnik nije postupio protivno odredbi člana 36 stav 1 Zakona o stečaju, kojom je propisano da podnosi tromjesečne izvještaje o toku postupka i stanju stečajne mase odboru povjerilaca i stečajnom sudiji”, ocijenio je Jovanić.

Javnost stečajnog postupka, kako je objasnio, obezbijeđena je time što svi učesnici koji imaju pravni interes mogu da ostvare uvid u stečajne spise, po odobrenju suda. U vezi informacija koje su u posjedu stečajnog upravnika, a odnose se na konkretan postupak, javnost se postiže kroz podnošenje tromjesečnih izvještaja. Zejak, objašnjava Jovanić, nije dužan da stečajnom povjeriocu dostavlja dokumentaciju.

“Uvidom u spise predmeta utvrđeno je da je stečajni upravnik podnosio tromjesečne izvještaje koji sadrže sve zakonom utvrđene informacije od značaja za povjerioce. S obzirom na to da u ovom postupku nije formiran odbor povjerilaca, on se njemu ne može dostaviti, ali stečajni povjerioci koji to žele mogu da se obrate sudu zahtjevom za uvid i kopiranje spisa predmeta”, naveo je Jovanić.

Privredni sud je utvrdio da se ne može zaključiti da Zejak nepostupanjem po zahtjevu stečajnog povjerioca za dostavljanje popisa materijalne imovine MA ne ispunjava obaveze predviđene Zakonom o stečaju, što bi bio uslov za njegovo razrješenje.

“Nijesu ispunjeni ni drugi uslovi za razrješenje, shodno Zakonu o stečaju”, zaključuje Jovanić.

Protiv njegove odluke država se može žaliti Apelacionom sudu u roku od osam dana.

Jovanić je kazao i da predlog za razrješenje Zejaka nije podnio ovlašćeni predlagač u skladu sa Zakonom o stečaju, ali i da Ćirović „pogrešno rezonuje“, jer misli da državi može da obezbijedi bolji položaj u odnosu na druge povjerioce MA u stečaju.

“Pogrešno zaštitnik rezonuje da može koristiti svoju funkciju zastupnika državnih organa da ishoduje povlašćeni položaj u stečajnom postupku. U ovom postupku zaštitnik postupa kao zastupnik jednog od stečajnih povjerilaca i izjednačen je u ostvarivanju prava sa drugim povjeriocima”, rekao je Jovanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...