fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredmet u vezi garancija KAP-u još u fazi izviđaja

Predmet u vezi garancija KAP-u još u fazi izviđaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predmet u vezi sa garancijama izdatim Kombinatu aluminijuma (KAP) i dalje se nalazi u fazi izviđaja, saopšteno je Danu iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

“Navedeni predmet, koji je veoma obiman, nalazi se u fazi izviđaja, a preduzimaju se brojne istražne radnje radi donošenja odluke u predmetu”, saopštila je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Ovaj predmet je formiran 2014. godine, na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) objavljenog 2013. godine u kojem su provjeravali izdate garancije u 2009, 2010. i 2011. godini.

Revizijom su utvrdili da je Vlada dala 135 miliona garancija za kredite KAP-a, bez odgovarajućih kontragarancija uz značajan rizik od njenog aktiviranja.

Zbog tako izdatih garancija država je platila 125 miliona EUR za kredite kod Deutsche, OTP i ruske VT banke, a kasnije je zbog toga uvela takse na SIM kartice, zamrznula penzije, uvela krizni porez, povećala porez na dodat vrijednost (PDV).

U svom izvještaju DRI je utvrdila probleme i sa garancijama datim Željezari i Pobjedi, na koje se odnosi još skoro 40 miliona EUR.

Garancije za ta dva preduzeća nijesu obuhvaćene predmetom, već samo garancije date KAP-u.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je Danu da je u maju tražio podatke i informacije u vezi sa tim predmetom, te da je dobio isti odgovor, da je predmet i dalje u fazi izviđaja.

“Na jednoj strani imamo činjenicu da je zbog nezakonito izdatih garancija Vlade još prije više godina iz budžeta države isplaćeno oko 160 miliona EUR, a na drugoj strani skandalozno neodgovoran odnos nadležnog državnog tužilaštva da se stvari u vezi s tim još izviđaju”, kazao je Bogdanović.

Najšira javnost, kako smatra, treba da zna da u krivičnom postupku faza izviđaja predstavlja njegovu početnu fazu.

“Potpuno je jasno da je ovaj krivični predmet u fazi izviđaja već punih šest godina isključivo iz razloga što postupajuće državno tužilaštvo nije samostalno u svom radu i ne želi da krivično goni pojedince iz vrha odlazeće vlasti, koje svako ko ozbiljno i odgovorno pročita izvještaj DRI lako može da prepozna kao odgovorne za štetu koju je Crna Gora padom izdatih državnih garancija pretrpjela”, naveo je Bogdanović.

Najčitanije