fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložili zaključak na Predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO

Predložili zaključak na Predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je zaključak na Predlog izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim traže da se sve politčke partije u Skupštini, koje podrže taj akt, javno obavežu da neće mijenjati njegove suštinske odredbe.

„Takođe, sve političke partije koje će podržati izjene i dopune Zakona o PIO, se javno obavezuju da će se taj zakonski predlog u potpunosti primjenjivati i poslije parlamentarnih izbora koji će se održati 30. avgusta“, navodi se u predlogu SDP-a.

Iz SDP-a su objasnili da se predloženim izmjenama i dopunama zakona značajno unapređuje položaj budućih i sadašnjih penzionera, kao i da su norme dogovorene između socijalnih partnera i obuhvaćene predlogom, značajno povoljnije nego dosadašnje.

„Kako bi građani bili sigurni da će se ovaj zakon u potpunosti primjenjivati i u postizbornom periodu, pozivamo sve političke partije koje će ga glasovima podržati, da se kroz ovaj zaključak javno obavežu da neće opstruirati njegovu primjenu“, navodi se u predlogu zaključka.

U SDP-u smatraju da je izuzetno bitno da se predstavnici političkih partija javno obavežu da neće mijenjati suštinske odredbe zakona tako da sadašnjim i budućim penzionerima budu smanjena ili ograničena neka prava koja dobijaju na osnovu tog zakonskog predloga.

„Građani Crne Gore imaju, nažalost, previše negativnih iskustava sa obmanama u predizbornom periodu, kada su dobijali značajna socijalna i penziona prava, koja su u postizbornom periodu vladajuće partije direktno, ili sakrivene iza odluka Ustavnog suda, ukidali“, dodaje se u predlogu zaključka.

Predloženim zaključkom bi, kako tvrde u SDP-u, svi trebalo da potvrde, ne samo političku volju, nego i zajednički pravni stav nesporne ustavnosti tog zakona.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...