fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložili mjere u cilju podrške građanima i privredi

Predložili mjere u cilju podrške građanima i privredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rukovodstvo Socijalističke narodne partije (SNP), njegovi opštinski odbori i odbornički klubovi dogovorili su set mjera koji bi trebalo da pomogne građanima i privredi da se lakše izbore sa pandemijom koronavirusa.

Iz SNP-a su saopštili da su svi opštinski odbori i odbornički klubovi te partije predali ili će predati predloge mjera.

Mjerama je, između ostalog, predviđeno da opštine subvencionišu lokalna komunalna preduzeća za sve usluge za građane, preduzeća i privrednike koji zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, na period od 90 dana, u iznosu od 50 odsto, kao i naknade za zelenu pijacu, odnosno za registrovane poljoprivredne proizvođače.

SNP je predložio da opštine subvencionišu Vodovod na svom području, potrošnju vode i upotrebu kanalizacije za sve građane, kao i preduzeća, koji zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavaljaju privrednu djelatnost, na period od 90 dana, u iznosu od 50 odsto, kao i da se ugostitelji oslobode lokalnih komunalnih taksi za korištenje javnih površina, odnosno ljetnjih bašti za ovu godinu.

“Predlaže se da se svi građani i preduzeća koji zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, kao što su ugostitelji, frizeri i kozmetičari, oslobode plaćanja naknade za pristup komercijalnim objektima i zakupa na period od 90 dana”, navodi se u saopštenju.

SNP predlaže da se registrovani poljoprivredni proizvođači, kao i svi građani vlasnici poljoprivrednog zemljišta i šuma, oslobode poreza na nepokretnosti za ovu godinu, radi stimulisanja građana da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, što je u ovom trenutku prijeko potrebno.

“Predlaže se da se sva taksi udruženja i preduzetnici, koji obavljaju taksi prevoz na teritorijama opština, oslobode taksi za licencu za ovu godinu. Takođe, svim registrovanim auto-taksi prevoznicima trebalo bi uplatiti odgovarajući novčani iznos kako bi mogli da obezbijede životnu egzistenciju sebi i porodici”, rekli su iz SNP-a.

Predlaže se odlaganje plaćanja poreza na nepokretnosti za sve građane i preduzeća na način da prva rata dospijeva 30. avgusta, a druga 30. novembra, kao i da se odloži plaćanje prireza porezu na dohodak fizičkih lica za sve građane i preduzeća na period od 90 dana.

“Predlog je da se obustave prinudne naplate za sve građane i preduzeća, obuhvaćene mjerama Vlade na period od 90 dana, da se ukine zabrana privrednog ribolova kako bi ribari u primorskim opštinama, koji od toga žive, mogli prehraniti svoje porodice, kao i da svi odbornički klubovi u skupštinama opština izdvoje dio sredstava za pomoć najugroženijima”, dodaje se u saopštenju.

SNP je predložio i da se sredstva budžetske rezerve usmjere na sanaciju socijalne situacije, kao i na ekonomsku sanaciju najugroženijih privrednih djelatnosti, pogođenih novonastalom situacijom.

Te mjere su najprije predložili potpredsjednik SNP-a, Dragoslav Šćekić i Opština Berane, a onda ih je Šćekić elaborirao na sastanku Zajednice opština.

Najčitanije

Pirc Musar: Crna Gora predvodnica u integracijama

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je predvodnica u integracijama i Slovenija će joj pružiti...