fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložili mjere u cilju olakšavanja života sugrađana

Predložili mjere u cilju olakšavanja života sugrađana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Klub odbornika Demokratske Crne Gore u Plužinama predložio je predsjedniku Opštine paket socio-ekonomskih mjera u cilju olakšavanja života i rada njihovih sugrađana u toku pandemije.

Mjere obuhvataju isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 EUR svim nezaposlenima na teritoriji Opštine Plužine, koji se nalaze na evidenciji plužinskog Biroa rada.

“Mala i srednja preduzeća iz sektora poljoprivrede, turizma i drugih djelatnosti, koja su obustavila rad usljed primjene mjera Vlade, a koja egzistiraju na teritoriji Opštine Plužine, potrebno je osloboditi od plaćanja poreza na imovinu za ovu godinu”, navodi se u saopštenju.

Registrovanim preduzećima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva, potrebno je refundirati zakupnine za poslovne prostore za period februar, mart i april, po dostavljenim zahtjevima uz koje je priložen ugovor o zakupu i dokaz o uplati zakupnine.

Predložene mjere obuhvataju i isplatu jednokratne novčane pomoći u visini od 50 EUR korisnicima staračke nakanade u poljoprivredi i penzionerima čija su primanja niža od 200 EUR.

“Mjere se odnose i na isplatu jednokratne novčane pomoći u visini od 100 EUR korisnicima socijalne pomoći, kao i svim samohranim roditeljima, koji imaju minimalna mjesečna primanja u iznosu od 222 EUR ili su bez ikakvih primanja, uz podnošenje zahtjeva i dokaza o primanjima”, navodi se u saopštenju.

Demokrate takođe predlažu oslobađanje lokalnih komunalnih i administrativnih taksi do kraja ove godine.

Demokrate su kazale da mjere predlažu u iščekivanju da lokalna vlast Opštine Plužine pokaže razumijevanje za ekonomsku krizu u kojoj su se našli sugrađani usljed pandemije koronavirusa, njihov materijalni položaj svakim danom je sve teži, lična egzistencija i opstanak u poslovanju dovedeni su pod znak pitanja.

“Veći dio godine rad privrednih subjekata bio je obustavljen, zbog Vladinih mjera za suzbijanje i širenje pandemije koronavirusa, pa i u našoj Opštini bila je prekinuta mogućnost radne aktivnosti za većinu stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Iz Demokrata su kazali da mjere predlažu kako vrijeme neumitno teče i po tom pitanju se ništa ne preduzima, a imajući u vidu da je ovogodišnji budžet Opštine Plužine planiran u iznosu od 5,26 miliona EUR.

Najčitanije