fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložiće smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo

Predložiće smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) uputiće u skupštinsku proceduru predlog zakona kojim bi se smanjila stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) za ugostiteljstvo sa 21 odsto na sedam odsto, kao značajna mjera podrške za preko 3,5 hiljada firmi pogođenih koronavirusom.

“Vrijeme je da se ispravi nepravda Demokratske partije socijalista (DPS) da samo desetak privilegovanih DPS hotelijera plaća manji porez u odnosu na sve druge ugostitelje”, saopštio je zamjenik predsjednika SDP-a, Raško Konjević, na proširenoj sjednici Opštinskog odbora (OO) SDP Nikšić.

Konjević je, kako se navodi u saopštenju SDP-a, ocijenio da je od suštinskog značaja i usvajanje novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), jer se njime omogućavaju znatno povoljniji uslovi penzionisanja, minimalna penzija povećava za 20 odsto i uvode brojne povoljnosti za buduće i sadašnje penzionere.

“Takođe, značajan je i set mjera podrške građanima i privredi koji se prije svega odnosi na jednokratnu pomoć nezaposlenima i penzionerima sa primanjima do 288 EUR, koji bi po našem predlogu dobili jednokratnu pomoć od 222 EUR”, kazao je Konjević.

SDP je predložila i da se ne plaćaju porezi i doprinosi na zarade za one kompanije kojima je bio zabranjen rad u vrijeme krize, kao i zakon o garantnoj šemi za privredu, prema kojem bi kompanije dobijale kredite sa kamatom do tri odsto i grejs periodom od dvije godine.

“Ovim i drugim mjerama, kao što su smanjenje poreza za sektor ugostiteljstva, koje predlažemo u narednom paketu zakona, bi se značajno sanirale negativne posljedice krize izazvane koronavirusom”, zaključio je Konjević.

Najčitanije