fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredlozi za zamrzavanje cijena nijesu konkretni

Predlozi za zamrzavanje cijena nijesu konkretni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlozi za zamrzavanje cijena nijesu konkretni, zato što je svako subvencionisanje vrsta državne pomoći, ocijenila je ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

“Do početka sezone ne mislim da ćemo moći i sa čim da se suočavamo, osim sa poskupljenjem. Smatram da predlozi za zamrzavanje cijena nijesu konkretni, zato što je svako subvencionisanje vrsta državne pomoći. Svako poskupljenje mora da ide Agenciji za zaštitu konkurencije koja procjenjuje da li to ugrožava tržište ili ne”, rekla je Kasalica.

Ona smatra da je bolje rješenje koje predlaže resorno Ministarstvo, koje se odnosi na izmjenu zakona o akcizama, čime bi se njihov iznos na gorivo smanjio do 40 odsto, prenosi portal RTCG.

“Sada su cijene porasle i akcize mogu da se ograniče. Evo već u ovom trenutku možemo da kažemo da se sa određenih tržišta, svjetski proizvođači nafte nadoknađuju, što će u jednom trenutku smanjiti pritisak na povećanje cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu. Do kraja aprila trebalo bi da imamo naznake za to”, kazala je Kasalica.

Ona je ocijenila da se ljudski rod vraća na preživljavanje i da treba naći rješenje, a da se ne razara tržište.

Kasalica je, govoreći o najavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će danas objaviti odluku sa dalekosežnim posljedicama po Crnu Goru, kazala da prenaglašeni naslovi u vrijeme izbora ne znače ništa, kao i da to ne odgovara privrednicima ni u Crnoj Gori, ni u Srbiji.

Vučić je najavio da će saopštiti odluku koja će imati dalekosežne posljedice po Crnu Goru, nakon što je prethodno Ministarstvo vanjskih poslova reklo da neće da organizuje glasanje za predsjedničke izbore u Srbiji, što su nakon toga demantovali.

Kasalica smatra da je riječ o vijestima koje se prave za “proklete” društvene mreže.

“Ne umanjujem vrijednost onoga što je rečeno, ali način komunikacije je nepoštovanje prema građanima kako Crne Gore, tako i do Srbije. Dalekosežne posljedice ne odgovaraju privrednicima ni u Crnoj Gori, ni u Srbiji, tako da hajde da radimo i bavimo se ozbiljnim temama”, rekla je Kasalica.

Ona je navela da je saradnja privrednika dvije zemlje na izuzetnom nivou.

Kasalica je dodala da u Srbiji postoje značajne zalihe, a u Crnoj Gori potreba za uvozom, tako da nema razloga da se razmjena novca ne nastavi u regionu.

Prema njenim riječima, Privredna komora (PKCG) treba da pomaže privrednicima, a ne da vrši pritisak na nadležne institucije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije