fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredloženo povećanje dividende na 1,5 EUR po akciji

Predloženo povećanje dividende na 1,5 EUR po akciji

Podgorica, Beč (MINA-BUSINESS) – Erste grupa je u prošloj godini ostvarila dobre poslovne rezultate, zbog čega će na godišnjoj Skupštini akcionara predložiti povećanje dividende na 1,5 EUR po akciji, saopštio je njen glavni izvršni direktor, Bernhard Spalt.

Spalt je kazao da je godišnji operativni rezultat Erste grupe iznosio skoro tri milijarde EUR, što je 8,7 odsto više u odnosu na 2018.

„To dokazuje da je Erste zaista u veoma dobrom stanju. To je trenutno rijetkost u evropskom bankarstvu predstavlja snažnu osnovu za budući rast”, ocijenio je Spalt.

On je, kako se navodi u saopštenju Erste banke Podgorica, rekao da ta bankarska grupa posluju u ekonomski najdinamičnijem regionu u Evropi.

„Zahvaljujući stabilnom putu rasta koji prate zemlje regiona, opsegu poslovanja i jačini brenda, uspjeli smo da ostvarimo povećanje ukupnih depozita i kredita od sedam odsto. Naš operativni prihod je rastao dvostruko brže od troškova, a poboljšanja su ostvarena kod svih vrsta prihoda“, objasnio je Spalt.

Kontinuirano povoljno okruženje po pitanju rizika doprinijelo je, kako je dodao, daljem smanjenju koeficijenta problematičnih kredita na 2,5 odsto, što je odraz dobrog zdravlja aktive.

„Zadovoljni smo likvidnosnom pozicijom, kao i kapitalom. Naš koeficijent osnovnog akcijskog kapitala iznosi 13,7 odsto, što je znatno iznad regulatornih zahtjeva“, precizirao je Spalt.

Erste grupa, kako su kazali njeni predstavnici, ima za cilj da ostvari prinos na materijalni kapital od preko deset odsto u ovoj godini.

„Očekivani pozitivni, mada i sve umjereniji makroekonomski trendovi na glavnim tržištima – Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Srbiji i Austriji, kao i poboljšanje ostalog operativnog rezultata koji je bio pod negativnim uticajem jednokratnih efekata u prošloj godini, trebalo bi da potpomognu postizanje tog cilja“, dodaje se u saopštenju.

Erste grupa očekuje da neto kreditni rast u regionu bude jednocifren.

„Uprkos negativnim kamatnim stopama u eurozoni, ali i zahvaljujući umjerenom porastu kratkoročnih tržišnih stopa u Češkoj i Mađarskoj, neto prihod od kamata bi trebalo da raste i u ovoj godini”, navodi se u saopštenju.

Iz banke su kazali da se očekuje rast druge ključne komponente prihoda – neto prihoda od naknada i provizija.

„Brži rast prihoda od rashoda je cilj za ovu godinu, iako će biti teže nego prošle godine da se to postigne, kako pritisci na prihode budu rasli. Sveukupno, predviđa se rast operativnog rezultata u ovoj godini“, rekli su iz Erste grupe.

Mogući rizici po tu prognozu su uticaj neočekivanog kretanja kamatnih stopa, političke ili regulatorne mjere usmjerene na banke, geopolitički i globalni ekonomski trendovi, kao i potencijalni negativni ekonomski efekti širenja koronavirusa.

Najčitanije