fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPredloženo da radnicima Željezare zarade budu deset odsto manje

Predloženo da radnicima Željezare zarade budu deset odsto manje

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Radnicima nikšićke Željezare Tosčelik trebalo bi da u narednim mjesecima, tokom plaćenog odsustva zbog obustavljene proizvodnje, zarade budu isplaćivane u iznosu od 90 odsto, umjesto 70 odsto koliko je prvobitno predlagalo poslovodstvo.

Mogućnost smanjenja zarada od deset odsto, umjesto 30 odsto, predložena je na sastanku predstavnika Sindikata Željezare Tosčelik, Vlade i skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije sa upravom kompanije, u njenoj upravnoj zgradi u Nikšiću.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, saopštio je nakon sastanka da se dilema oko ključnih ptanja u vezi sa Željezarom mogu riješiti sa njenim vlasnikom, turskom Tosyali grupom, koja gazduje nikšićkom fabrikom od 2012. godine.

On je dodao da je današnjim sastankom učinjen pomak, a da bi razgovori trebalo da budu nastavljeni za 30-ak dana.

„Razumijemo probleme na tržištu i da je kineski čelik konkurentniji kada je cijena u pitanju, ali država kroz subvencije na lična primanja zaposlenih pomaže Željezari Tosčelik. Tražili smo konkretan odgovor o tome šta vlasnik Željezare očekuje od Vlade, kako bi fabrika imala bolju budućnost“, rekao je Milatović.

On je podsjetio da je Vlada, u posljednje tri godine, na ime subvencija Željezari izdvojila više od milion EUR, kroz odluku o proglašenju biznis zone na prostoru fabrike.

Milatović je kazao da bi uprava Željezare trebalo da se o zahtjevu o umanjenju zarada od deset odsto izjasni u narednom periodu, nakon što dobije takav predlog od Sindikata u pisanoj formi.

„Iskreno se nadam da će takav zahtjev biti prihvaćen, što bi bio pomak u intenziviranju razgovora o održivom rješenju za Željezaru Tosčelik, koja otkako je privatizovana skoro svake godine posluje s gubitkom“, naveo je Milatović.

On je dodao da razumije situaciju u kojoj se nalaze zaposleni, ali da svi moraju zajednički da pokušaju da nađu rješenje.

Prema riječima Milatovića, ograničavajući faktor za razgovore bila je činjenica da izvršni direktor Željezare Tosčelik, Erkut Alkaya, nije imao ovlašćenja da predoči ključne odluke o sudbini fabrike bez njenog vlasnika.

On je na pitanje radnika zbog čega država ne preuzme upravljanje Željezarom, odgovorio da je riječ o privatnom vlasništvu i da se rješenje može tražiti isključivo kroz pregovore.

„U odnosu na prethodnike, iskazao sam dobru volju i spreman sam da maksimalno doprinesem poboljšanju teške situacije u kojoj se nalazi Željezara. Željezara Tosčelik je privatno vlasništvo, zbog čega su državi i Vladi svezane ruke“, objasnio je Milatović.

On je poručio i da se ne može očekivati da se problemi nagomilani tokom prethodnih godina riješe tako brzo.

Milatović je kazao da se svi zajedno moraju potruditi oko rješenja, kao i da je prednost to što se Željezara nalazi u državi koja je na putu ka EU, što joj otvara veće mogućnosti i omogućava turskom investitoru da posluje na tržištu od 450 do 500 miliona ljudi.

„To bi im bila dodatna olakšica u odnosu na konkurenciju iz Kine ili Rusije. To je dobra perspektiva, ali se samo mora premostiti postojeća situacija, da dođemo do tog trenutka“, naveo je Milatović.

Predsjednik skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, Maksim Vučinić, podsjetio je da je Željazara prodata iz stečaja, a da je sadašnjeg vlasnika doveo tadašnji premijer, Igor Lukšić. Tada je, prema njegovim riječima, obećano da će se proizvodnja povećati na 400 hiljada tona, da će investicije iznositi 35 miliona, kao i da će biti otvoreno 550 novih radnih mjesta.

„Privredni sud i njegov predsjednik Blažo Jovanić posredovali su prodaji Željezare, a danas smo svi svjedoci u kakvoj je situaciji fabrika. Jovanić je učestvovao u krčmljenju državne imovine, a sada se od ove parlamentarne većine očekuje da riješi sve te nagomilane probleme“, saopštio je Vučinić.

On je dodao da na sastanku nije dobio konkretne odgovore od uprave Željezare u vezi sa planovima i daljoj budućnosti fabrike. Vučinić je naveo da je Alkaya više puta izbjegao odgovor na pitanje da li planiraju da nastave proizvodnju ili eventualno zatvore i prodaju Željezaru.

On je saopštio i da nemaju informaciju da li je neki potencijalni kupac zainteresovan za kupovinu Željezare, ni da li će fabrika nakon 4. avgusta nastaviti proizvodnju.

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Željko Rabrenović, rekao je da je zahvaljujući intervenciji predstavnika Vlade i Milatovića došlo do nekih pomaka u pregovorima sa upravom fabrike.

„Sindikat je tražio da se preinači odluka poslovodstva o isplati zarade od 70 odsto u isplatu potpunog iznosu plate, shodno ugovoru koji zaposleni imaju sa poslovodstvom, kao i da se predoči hoće li proizvodnja biti nastavljena“, rekao je Rabrenović nakon sastanka.

On je kazao da odgovor o sudbini fabrike i radnika danas nijesu dobili.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...