fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredloge na nacrte zakona dostaviti do 15. februara

Predloge na nacrte zakona dostaviti do 15. februara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija pozvalo je zainteresovane da do 15. februara dostave predloge i sugestije na nacrte zakona o kreditnim institucijama i njihovoj sanaciji, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka.

Te zakone, koji su na javnoj raspravi, pripremila je Centralna banka (CBCG).

Predloženi akti se mogu preuzeti na sajtu Ministarstva, dok se komentari i sugestije mogu dostavljati na mejl [email protected].

Sva tri nacrta zakona, kako se navodi u njihovom obrazloženju, predstavljaju paket zakonskih propisa kojim se obavlja usaglašavanje sa odgovarajućom direktivom Evropske unije (EU).

“Usvajanjem ta tri zakona stvoriće se uslovi za primjenu ovlašćenja i instrumenata sanacije koji su propisani direktivom EU, čime će se značajno unaprijediti regulatorni okvir za rješavanje pitanja problematičnih banaka na novim osnovama”, navodi se u dokumentima.

Sistem sanacije kreditnih institucija, utvrđen direktivom, treba organima za sanaciju da obezbijedi instrumente za dovoljno ranu i brzu intervenciju u kreditnoj instituciji koja je u problemima, kako bi se obezbijedio nastavak ključnih finansijskih i ekonomskih funkcija kreditne institucije.

Cilj je da se minimiziraju mogućnosti da troškove sanacije u krajnjem snose poreski obveznici.

Kada je u pitanju Nacrt izmjena i dopuna Zakona o stečaju i likvidaciji banaka, predlaže se da se u važećem zakonu preciziraju odluke koje, zbog njihove važnosti, u postupku stečaja i likvidacije banaka donosi Savjet Centralne banke (CBCG), kao organ upravljanja vrhovnom monetarnom institucijom.

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...