fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredlog zakona o međubankarskim naknadama dostavljen Skupštini

Predlog zakona o međubankarskim naknadama dostavljen Skupštini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dostavilo je Skupštini Predlog zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja u vezi sa platnim karticama, čiji je cilj da se uredi tržište platnih kartica i da se smanje troškovi njihovog prihvatanja.

Prema podacima Ministarstva finansija i Centralne banke (CBCG) od 30. septembra prošle godine visina međubankarske naknade, koja se plaća između banke platioca i banke prihvatioca, kreće se od 0,16 do 2,6 odsto, dok je prosjek između 1,16 i 1,6 odsto vrijednosti transakcije, piše Dan.

Tim zakonskim aktom, koji je usvojila i prethodna vlada tokom prošle godine, predviđeno je da se međubankarske naknade smanje na 0,2 za debitne kartice i na 0,3 odsto vrijednosti transakcije za kreditne.

Na kraju prošle godine bilo je 462,88 hiljada izdatih platnih kartica, što je rast u odnosu na 2018. godinu od šest odsto, a pad od tri odsto u odnosu na 2019. godinu. Od toga, kako su precizirali, 455,1 hiljadu su kartice sa funkcijom plaćanja.

U prošloj godini je ukupan broj platnih transakcija iznosio 23,4 miliona, čija je ukupna vrijednost bila 511,9 miliona. Usvajanje predloženog zakona, kako se navodi u obrazloženju, moglo bi dovesti do nižih trgovačkih naknada, a samim tim i indirektno do snižavanja cijena za potrošače.

„To iz razloga što će trgovci kroz nižu naknadu koju će plaćati i kroz smanjenje troškova poslovanja stvoriti prostor i za niže cijene robe i usluga“, navodi se u obrazloženju Ministarstva.

U tom smislu, predloženim zakonom se uređuju međubankarske naknade koje se naplaćuju potrošačima pri izvršavanju platnih transakcija na osnovu platnih kartica u Crnoj Gori i posebna pravila poslovanja u vezi sa izdavanjem kartica ili obavljanjem transakcija na osnovu njih.

Uređivanjem međubankarskih naknada i navedenih pravila poslovanja poboljšalo bi se funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i smanjili troškovi za potrošača za platne transakcije po osnovu platne kartice.

„Postojeća razlika u međubankarskim naknadama i njihova visina imaju negativan uticaj kako na potrošače, tako i na primaoce plaćanja“, rekli su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

telekom

Telekom sjutra predstavlja poslovne rezultate za prvi kvartal

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Crnogorski Telekom će sjutra održati Konferencijski poziv sa analitičarima i investitorima,...