fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredlažu smanjenje stope PDV-a za ugostitelje

Predlažu smanjenje stope PDV-a za ugostitelje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je danas Predlog izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojim se predviđa smanjenje stope sa 21 odsto na sedam odsto za sve ugostiteljske objekte koji pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka.

Zamjenik predsjednika SDP-a, Raško Konjević, kazao je da bi se predloženim izmjenama ispravila diskriminatorska norma iz postojećeg zakona, koju je donijela skupštinska većina Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Pozitivna, sredinom 2016. godine, kada je pravo na niži nivo PDV-a, kako je rekao, dobilo nekoliko privilegovanih vlasnika hotela.

“Državu su dijelom ‘zarobili’ privilegovani tajkuni, jedan dio njih duguje stotine miliona EUR, a drugi dio je 15-ak vlasnika hotela koji ubira ekstra profit kroz privilegovane poreske stope u odnosu na sve druge ugostitelje”, rekao je Konjević na konferenciji za novinare.

SDP zbog toga, kako je naveo, predlaže izmjene zakona o PDV kako bi se diskriminacija i nepravda prema više od 3,5 hiljada ugostitelja ispravila.

“Našim predloženim izmjenama se ispravlja nepravda, jer nije pošteno da se ove usluge u restoranu sa pet zvjezdica oporezuju sa 21 odsto, a da te iste usluge, koje su pružaju u hotelu nekog od privilegovanih hotelijera, se oporezuju sa stopom od sedam odsto”, poručio je Konjević.

On je podsjetio da je SDP više puta u toku protekle četiri godine ukazivao da se na taj način u privilegovan status stavljaju bogati vlasnici luksuznih hotela, jer im se obezbjeđuje “ekstra profit” u razlici poreskih stopa od 14 odsto.

Vlada je, kako je kazao, krajem 2018. godine obećala da će u kratkom roku podnijeti izmjene Zakona o PDV-u slažući se da ne može biti pravedno da se na kafu u Šavniku od 60 centi plati PDV od 21 odsto, a na istu tu kafu u određenom hotelu u Budvi na tri EUR samo sedam odsto.

“Ovaj zakonski predlog je posebno bitan za preko 3,5 hiljada ugostitelja u vremenu krize izazvane koronavirusom, jer bi omogućio mjeru pomoći u saniranju negativnih posljedica po turističku privredu. Na taj način bi se pomoglo ugostiteljskoj industriji da očuva hiljade radnih mjesta”, zaključio je Konjević.

Najčitanije