fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredlažu refinansiranje zarada i odlaganje kredita

Predlažu refinansiranje zarada i odlaganje kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski pokret URA pozvao je Vladu da bez odlaganja usvoji mjere pomoći turizmu, kojim bi se, između ostalog, hotelima i turističkim organizacijama omogućilo refinansiranje bruto zarada zaposlenih, kao i odlaganje izmirivanja kredita.

“Pošto znamo da su brojni turoperatori već ranije otkazali ili suspendovali ugovore, pozivajući se na višu silu, a da se drastičnim rastom broja oboljelih od Covida-19 onemogućava oslanjanje na domaće turiste, jasno je da će se brojni hotelijeri i turistički radnici, kao i srodni sektori, vrlo brzo naći u velikim problemima“, naveli su u saopštenju predstavnici Građanskog pokreta URA.

Oni su podsjetili da hotelska industrija zapošljava oko šest hiljada ljudi, zbog čega je neophodno ublažiti i zaustaviti trend masovnih otpuštanja zaposlenih u hotelima, koji u slučaju propasti turističke sezone neće biti likvidni sve do početka naredne.

„Zbog toga, za sve hotele i turističke organizacije koji ne otpuštaju zaposlene, država treba da omogući refinansiranje bruto zarada, kreditom kod Investiciono razvojnog fonda (IRF), sa grejs periodom od godinu i po stopi od 1,5 odsto”, rekli su iz Građanskog pokreta URA.

Oni su dodali da je prema junskoj projekciji, iznos javnog duga do kraja godine trebalo da dostigne 82,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali da će izvjesno taj procenat biti drastično veći, s obzirom na potpuni slom turističke sezone.

“Kada znamo da čak 45 do 50 odsto hotela nije ni otvoreno, a da je u onim otvorenim popunjenost svega deset do 13 odsto, postaje potpuno jasno da brojni hotelijeri, od kojih su mnogi kreditno zaduženi, neće biti u mogućnosti da servisiraju kredite, jer neće biti likvidni do početka naredne sezone“, kazali su iz Građanskog pokreta URA.

Oni smatraju da je zbog toga potrebna aktivna uloga Vlade, kako bi se kreditno zaduženim hotelijerima omogućilo da do naredne sezone isplaćuju samo kamate za kredite, a da se glavnica raspodijeli na preostale godine otplate.

Iz Građanskog pokreta URA su saopštili da istu mogućnost treba pružiti i vlasnicima privatnog smještaja, kojima treba omogućiti i da, ukoliko to žele, porez na nepokretnost plate naredne godine, u definisanim ratama, kako bi se olakšala njihova trenutna teška finansijska situacija.

Oni su dodali da bi, pored hotela, privatnog smještaja i agencija, država trebalo da nađe model zbrinjavanja onih najugroženijih, odnosno radnika u turizmu i ugostiteljstvu, koji su već ostali bez posla i koji ga zbog vanrednih okolnosti neće dobiti.

Iz Građanskog pokreta URA su podsjetili da su godinama predlagali Vladi i Privrednoj komori uvođenje instituta “stalnog sezonca”, po uzoru na pojedine zemlje EU, što danas hrvatska Vlada koristi za ublažavanje negativnih efekata krize.

“Dok je Crna Gora bila corona free destinacija i dok nije došlo do novog uvećanja aktivnih slučajeva, bilo je nekog prostora da turistički sektor ostvari određeni prihod i da izvuče maksimum iz ionako najgore sezone u bližoj istoriji. Međutim, sada kada se granice opet zatvaraju, a gosti nijesu u mogućnosti da posjete Crnu Goru, jasno je da će posljedice najviše osjetiti sektor turizma“, navodi se u saopštenju.

Iz Građanskog pokreta URA su rekli da zbog toga država mora preventivno djelovati odmah, kako bi preduprijedila i ublažila makar dio negativnih trendova, u nadi da će se pandemija završiti što prije i da će se život vratiti u normalu.

Oni su podsjetili da u Crnoj Gori boravi svega 11,19 hiljada registrovani turista, što je svega osam odsto prometa ostvarenog u istom periodu prethodne godine, odnosno crnogorski turizam bilježi pad od čak 92 odsto tokom jula.

„Vlada konačno i bez odlaganja mora usvojiti set mjera pomoći turističkoj privredi kako bi se ublažile sve negativne posljedice. Hitnost tih mjera je utoliko veća kada znamo da je tokom juna Vlada prognozirala pad u sektoru turizma od svega 40 odsto, šta bi uticalo na pad ekonomije od samo 6,8 odsto, dok je realna slika drastično lošija od tih optimističnih projekcija“, ukazali su predstavnici Građanskog pokreta URA.

Najčitanije