fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredlažu privremeno zatvaranje gradilišta

Predlažu privremeno zatvaranje gradilišta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Demokratska Crna Gora predložila je da se donese mjera privremenog zatvaranja gradilišta, izuzev onih koji grade bolnice ili druge objekte namjenjene zdravstvenoj zaštiti, njezi ili rehabilitaciji, kao i objekata od vitalnog interesa za državu.

Potpredsjednik Demokrata, Albin Ćeman, predložio je da se za vrijeme privremene obustave radova građevinskim radnicima obezbijede primanja u visini najmanje 80 odsto dnevnice koju su ostvarivali za vrijeme obavljanja poslova, kako se ne bi ugrozila njihova egzistencija.

“Predlažemo da dio finansijskog tereta u isplati radnika preuzmu građevinske kompanije, a dio država”, naveo je Ćeman u saopštenju.

On je kazao da je građevinarstvo jedini sektor u Crnoj Gori koji je potpuno imun na propisane mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Podaci sa terena pokazuju da je otvoreno gotovo svako gradilište u zemlji i da se građevinski poslovi realizuju razlčitom dinamikom. Ovakvo postupanje Vlade je neopravdano imajući u vidu da je u Crnoj Gori u sektoru građevinarstva zaposleno, prema podacima Monstata, 13,91 hiljada radnika”, rekao je Ćeman.

On smatra da trenutno postoji ogromna rizična grupa koja je raspoređena u gotovo svim opštinama širom Crne Gore.

“Građevinski radnici nemaju adekvatnu zaštitnu medicinsku opremu, a vidjeli smo na brojnim fotografijama sa lica mjesta da se grupišu i ne drže propisanog odstojanja. Takođe, zbog prirode posla u ovom sektoru, rad u grupama i koncentrisanje na malom prostoru je skoro i neizbježno”, naveo je Ćeman.

Nadležni, kako je dodao, ne uzimaju u obzir i njihove kontakte tokom prevoza do gradilišta i nazad. Zatim svakodnevne kontakte sa porodicom.

“Ako uzmemo u obzir sve građevinske radnike i njihove porodice i potencijalne kontakte, onda dolazimo do podatka da je ova rizična grupa zapravo brojno mnogo veća i prelazi 50 hiljada građana što je brojka za alarm i hitno reagovanje. Vlada je imajući ovo u vidu napravila ozbiljne propuste u nadzoru i procjenama”, rekao je Ćeman.

Prema njegovim riječima, iako brojni predstavnici vlasti u tome ne vide ništa sporno, većinsko mišljenje stručnjaka i epidemiologa je da gradilišta treba privremeno zatvoriti.

“Ova protivepidemijska mjera je opravdana i ako uzmemo u obzir činjenicu da veliki broj građevinskih radnika boravi u kolektivnom smještaju i da se prevoze minibusevima i kombi vozilima”, kazao je Ćeman.

On je postavio pitanje zašto je Nacionalno koordionaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) rezervisalo privilegovani položaj građevinskim kompanijama.

“Da li je tačno da je doktor Mugoša problematizovao gradilišta na sjednici NKT, a po predlogu pojedinih crnogorskih epidemiologa? Odgovori na ova pitanja su od izuzetnog značaja kako bi javnost mogla da objektivno ocjeni i odgonetne kako to da je Vlada ugrozila zdravlje 14 hiljada zaposlenih koji nesmetano mogu da funkcionišu kršeći gotovo sve mjere, a jedna žena ne može jednoj starici koja je ugrožena da odnese paket hrane”, pitao je Ćeman.

Najčitanije