fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredali deset informacija o mogućim zloupotrebama u državnim preduzećima

Predali deset informacija o mogućim zloupotrebama u državnim preduzećima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odjeljenje za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) do sada je Tužilaštvu i Skupštini predalo deset informacija o mogućim zloupotrebama u državnim preduzećima.

Ministarstvo je, prema riječima njegovih predstavnika, kao jedan od prioriteta u svom radu označilo beskompromisnu borbu protiv korupcije, posebno u državnim preduzećima koja pripadaju sektorima energetike, rudarstva, saobraćaja i saobraćajne infrastrukture.

„Zbog toga je, već prvih dana rada, osnovano posebno Odjeljenje za borbu protiv korupcije, koje je započelo prikupljanje i analizu dokumentacije iz državnih preduzeća, na osnovu kojih je Specijalnom, Vrhovnom i Osnovnom državnom tužilaštvu i Skupštini predalo ukupno deset informacija koje se tiču mogućih postojanja krivičnih dijela“, navodi se u saopštenju.

Odjeljenje je, kako su kazali, Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i Skupštini 22. januara ove godine predalo informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela u vezi sa kupovinom dva broda na kredit za potrebe Crnogorske plovidbe i pozajmicama Vlade za otplatu kreditnog duga.

„Tim institucijama je istog dana predata i informacija o mogućem postojanju krivičnih djela u vezi sa kupovinom dva broda na kredit za potrebe Barske plovidbe i pozajmicama Vlade za otplatu kreditnog duga“, rekli su iz Ministarstva.

SDT-u i Skupštini je 27. januara predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela u vezi sa prevozom robe i saobraćanjem prugama željezničkog preduzeća Montecargo tokom novembra, bez sertifikata o bezbjednosti.

„Istim institucijama je početkom februara predata informacija o mogućem postojanju krivičnih djela prilikom zapošljavanja i isplate otpremnina u preduzeću Montecargo“, dodali su iz Ministarstva.

SDT-u je 22. februara predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju u vezi sa zaključivanjem ugovora o kupovini električne energije sa nikšićkim preduzećem Tosčelik Alloyed Engineering Steel, a na štetu Elektroprivrede (EPCG).

SDT-u je početkom marta predata informacija o indicijama o postojanju krivičnog djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju u vezi potrošnje radnih sati za rad Termoelektrane (TE) Pljevlja i javne nabavke ekološke rekonstrukcije prvog bloka, koji je pokrenula EPCG.

„SDT-u je 31. marta predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela prilikom ugovaranja, mjerenja i utovara rude boksita u vagone kompanije Montecargo u Nikšiću, prevoza robe prugom do Bara i ugrožavanja bezbjednosti i imovine željezničkih firmi, a sve u aranžmanima sa firmama Uniprom, Uniprom metali i Metal investments Limited“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je SDT-u 22. aprila predata informacija o mogućem postojanju krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i prevare na štetu Željezničke infrastrukture (ŽICG), prilikom novčanog obeštećenja za sedam osoba početkom 2017. godine.

„Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je 14. maja predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela – nesavjestan rad u službi, Slavice Dožić, službenog lica u ŽICG“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je Vrhovnom državnom tužilaštvu 2. jula predata informacija o mogućem postojanju krivičnog djela i/ili prikrivanju krivičnog djela u vezi sa nelegalnim iskopom i izvozom 2,66 hiljada tona rude boksita iz Nikšića krajem 2019, odnosno prošle godine.

„Nažalost, do danas, Ministarstvo nije dobilo nijednu zvaničnu informaciju od pomenutih institucija o pokretanjima bilo kakvih istraga ili saslušanja na osnovu dostavljenih informacija. Ubijeđeni smo da je dostavljeni materijal više nego dovoljan da Tužilaštvo i Skupština preduzmu dalje radnje u skladu sa svojim ovlašćenjima“, tvrde u Ministarstvu.

Ministarstvo i Odjeljenje za borbu protiv korupcije će, kako su najavili, nastaviti sa prikupljanjem i analizom dokumentacije kako bi pomogli otkrivanju počinjenih zloupotreba.

„Apelujemo na državne institucije da u domenu svojih nadležnosti razmotre naše inicijative, kako bi i u praksi doprinijeli ostvarivanju vladavine prava za koje se svi deklarativno zalažu“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...