fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPozvali Vladu da ne prihvati preporuku CBCG

Pozvali Vladu da ne prihvati preporuku CBCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) apelovala je na Vladu da ne prihvati preporuku Centralne banke (CBCG) za ukidanje neradne nedjelje zaposlenima u trgovini, jer nema nikakve korelacije sa očuvanjem likvidnosti privrede.

Iz USSCG su pozvali CBCG da se posveti svojim nadležnostima, odnosno obezbjeđivanju monetarne i finansijske stabilnost i funkcionisanju bankarskog sistema.

Oni su poručili da ih zabrinjava novi pokušaj da se, pod plaštom ublažavanja negativnih posljedica koronakrize, ukine odredba Zakona o unutrašnjoj trgovini kojom je zaposlenima u trgovini omogućeno pravo na slobodan dan u sedmici i u vrijeme državnih i drugih praznika.

“Ovog puta takav apel, potpuno neočekivano, stiže sa adrese CBCG. Izgovor za takvu preporuku CBCG nalazi u mogućnosti povećanja zaposlenosti, poreske osnovice, a indirektno i uticaja na izvoz. Pri tome, niti u jednom dijelu nijesu navedeni podaci koji bi ukazali na smanjenje prihoda i broja zaposlenih u trgovini kao posljedice neradne nedelje i/ili nerada u dane državnih i drugih praznika, niti se navodi bilo koji podatak koji bi ukazao na koji način je neradna nedelja direktno ili indirektno imala negativan uticaj na izvoz”, naveli su iz USSCG.

Oni su kazali da je, nasuprot tome, dokazano da će građani robu za kojom imaju potrebu, ukoliko je ne mogu kupiti nedjeljom, kupiti neki drugi dan u sedmici.

Iz USSCG su podsjetili da skoro 40 hiljada zaposlenih u sektoru trgovine do oktobra prošle godine nijesu mogli da ostvare Ustavom i međunarodnim pravnim standardima garantovano pravo na dostojanstvene uslove rada, koji, pored ostalog, podrazumijevaju ograničeno radno vrijeme, pravo na slobodan dan u toku sedmice i u vrijeme državnih i drugih praznika, koja su im garantovana zakonima o radu i državnim i drugim praznicima.

“Tek izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini iz prošle godine, zaposlenima u ovom sektoru je omogućeno ostvarivanje prava koje im je dugogodišnjim nezakonitim postupanjem većeg dijela poslodavaca i nepostupanjem nadležnih organa bilo nezakonito uskraćeno”, rekli su iz USSCG.

Oni su dodali da je, pored činjenice da se ukupna privredna djelatnost suočava sa brojnim izazovima usljed aktuelne epidemiološke situacije, jednako nesporna i činjenica da je u vrijeme epidemije značajan broj trgovačkih objekata bio u prilici da nesmetano radi i ostvaruje prihode.

“Dakle, ogroman broj zaposlenih u trgovini, sa akcentom na prehrambene prodavnice, bili su na prvoj liniji odbrane u ovim teškim danima, te su istovremeno bili poslednji kojima je skraćeno radno vrijeme, a prvi kada je u pitanju popuštanje mjera i produžetak radnog vremena. Zar treba da ih za takav trud nagradimo ukidanjem neradne nedjelje i prava da, bar jedan dan u sedmici, budu sa svojim porodicama”, pitali su iz USSCG.

Oni smatraju da, ako se ima u vidu da je CBCG odgovorna za monetarnu i finansijsku stabilnost i funkcionisanje bankarskog sistema, začuđuje njihovo naprasno interesovanje za neradnu nedelju.

“USSCG pozdravlja preporuku CBCG da se osnaži kontrola poštovanja zakonskih prava radnika, ali vjerujemo da ta monetarna institucija, očigledno, nije upoznata sa kršenjima prava zaposlenih u trgovini na slobodan dan u toku sedmice i državnih i drugih praznika, jer žive i rade u privilegovanim uslovima rada”, rekli su iz te sindikalne asocijacije.

Najčitanije