fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPozivaju na raskid koncesionih ugovora za izgradnju mHE

Pozivaju na raskid koncesionih ugovora za izgradnju mHE

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Mještani Kraljskih Bara i Rečina su na protestnom skupu koji je održan u nedjelju na vodotoku Čestogaz još jednom ponovili zahtjeve za raskid koncesionih ugovora i potvrdili stav protiv gradnje malih hidroelektrana (mHE) u njihovim selima.

Mještani Kraljskih Bara su se još jednom osvrnuli na, kako su kazali, kontroverzni Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu rađen prije više od deset godina, ukazujući na njegove kontradiktornosti.

Kako tvrde, Elaborat sadrži niz nedosljednosti koje se u nizu ponavljaju i jedna drugu negiraju.

„Naime, u jednom dijelu se tvrdi da je Crni potok pritoka Crnje, dok se u drugom dijelu kaže da rijeka Crnja i Ljubašca sa pritokama, Čestogaz i Crni Potok, čine rijeku Drcku koja se kod Mateševa uliva u Taru”, navodi se u saopštenju mještana.

Ovo je za mještane jedan od, kako tvrde, ključnih argumenata za obaranje date saglasnosti na Elaborat.

Mještani su takođe pozvali Vladu da razmotri svoj stav o čuvanju budžeta po svaku cijenu.

„Zbog klimatskih promjena i sve učestalih sušnih perioda, primijećen je konstantan pad vodostaja ovih rječica i potoka, kao i sve češće nestajanja izvora u neposrednoj blizini ovih vodotoka, što samo po sebi ukazuje na sve manje vode u ovim vodotocima“, dodaje se u saopštenju.

Zato smatraju da je bolje sada raskinuti te ugovore nego to činiti za pet ili deset godina iz razloga nerentabilnog poslovanja tih mHE-a, a koji bi se, kako tvrde, neminovno desio.

„Time bi šteta bila pričinjena ne samo budžetu Vlade, već i životnoj sredini, ekologiji ovog kraja, ali i stalnom stanovništvu ovih sela u Opštini Kolašin, što bi imalo nesagledive posljedice po javni interes i sve građane Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Mještani su još jednom pozvali Vladu da po hitnom postupku raskine koncesione ugovore, jer za to, kako su kazali, ima više argumenata.

Oni traže i da se sa tih vodotoka ukloni sav građevinski materijal, deponovane cijevi i građevinske mašine, kao i da se obavi sanacija riječnog korita Čestogaz, sanira pričinjena šteta i oštećeno korito dovede u prvobitno stanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu